Κύπρος: Πολιτική ένταση λόγω…τρόικας

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο στην Κύπρο, μετά τις έντονες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης που προκάλεσε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα In Business News, και το οποίο αναδημοσίευσε μερίδα του κυπριακού Τύπου, του προσχεδίου με τα μέτρα που φέρεται να εισηγήθηκε από τον περασμένο Ιούλιο η τρόικα προς την κυπριακή κυβέρνηση.

Το 20σέλιδο

προσχέδιο της τρόικας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα προτείνει, αν μη τι άλλο, σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, όπως κατάργηση 13ου μισθού,  περικοπές μισθών, μείωση επιδομάτων και σημαντική αύξηση φορολόγησης.

Αναλυτικότερα το προσχέδιο περιλαμβάνει:

-Επέκταση του «παγώματος» των μισθών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και της προσωρινής εισφοράς επί των μικτών αποδοχών μέχρι το τέλος του 2015.

-Κατάργηση του 13ου μισθού για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των κυβερνητικών αξιωματούχων και μείωση της 13ης σύνταξης κατά 50% για συντάξεις 1000- 1500 ευρώ και κατά 75% για συντάξεις πάνω από 1500 ευρώ.

-«Πάγωμα» μισθών και καταβολή προσωρινής εισφοράς εκ μέρους όλων των κρατικών αξιωματούχων, περιλαμβανομένων και των βουλευτών.

-Φορολόγηση των συντάξιμων και των αφορολόγητων επιδομάτων των κρατικών αξιωματούχων και καταβολή εισφοράς ύψους 6,8% επί των συντάξιμων εισοδημάτων τους.

Η τρόικα ζητεί επίσης περαιτέρω μείωση του κρατικού μισθολογίου, κατά τρόπο, ώστε η σωρευτική μείωση των δαπανών για μισθούς και ημερομίσθια για το 2012 και 2013 να ανέρχεται στο 15%.

«Οι δύσκολες ώρες για την οικονομία απαιτούν σύνεση και σωφροσύνη από όλους» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρης Γεωργιάδης και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει αμέσως επίσημα και θεσμικά τα κόμματα για το σύνολο των προτάσεων της τρόικα, αν επιθυμεί ειλικρινά την εποικοδομητική συνεργασία και τη συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Από πλευρά ΕΔΕΚ, ο βουλευτής, Νίκος Νικολαΐδης, δήλωσε ότι οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται στο σκοτάδι για τα μέτρα που προτείνει η τρόικα, αλλά και για τις θέσεις της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε οτι «επέλεξε τη συσκότιση», επί του θέματος, και την κάλεσε έστω και τώρα να προχωρήσει σε ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι το κόμμα του απορρίπτει τα μέτρα δραστικής λιτότητας, που ενέχουν τον κίνδυνο να βυθιστεί η οικονομία σε πολυετή ύφεση και κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να αξιοποιήσει την πρόθεση όλων των κομμάτων να βοηθήσουν για να επιτευχθούν μέτρα εφαρμόσιμα, κοινωνικά δίκαια και αποτελεσματικά.

Με πληροφορίες από : http://www.sigmalive.com/inbusiness/news

Keywords
Τυχαία Θέματα