Κύπρος: Αγορά αερίου από Ισραήλ

Στελέχη από το υπουργείο Εμπορίου, τη ΔΕΦΑ, την ΑΗΚ και ενδεχομένως τη ΡΑΕΚ θα στελεχώσουν την κυπριακή επιτροπή που θα συσταθεί τις επόμενες μέρες προκειμένου να διαβουλευθεί με αντίστοιχη επιτροπή του Ισραήλ, αναφορικά με τη δυνατότητα διακρατικής συμφωνίας πώλησης ισραηλινού φυσικού αερίου στην Κύπρο για προσωρινή κάλυψη των

αναγκών παραγωγής ηλεκτρισμού. Κι αυτό γιατί η Noble δεν φαίνεται να είναι σε θέση να μεταφέρει αέριο στο Βασιλικό, από το οικόπεδο Αφροδίτη, πριν το 2018.
Η σύσταση των δύο επιτροπών με τον συγκεκριμένο όρο εντολής αποφασίστηκε στη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη στο Ισραήλ, κατά την οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη πρόσφορου εδάφους συνεργασίας.
Πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι μετά και την τελευταία συνεδρία της αρμόδιας υπουργικής επιτροπής έχει ανοίξει και τυπικά ο δρόμος για εξέταση, από την κυβέρνηση, της δυνατότητας εισαγωγής αερίου σε προσωρινή βάση και φαίνεται πως θα δοθεί προτεραιότητα στο Ισραήλ. Ήδη έχουν δοθεί οδηγίες στην υπηρεσία του υπουργείου Εμπορίου για την προώθηση των διαδικαστικών θεμάτων που αφορούν τη σύσταση της επιτροπής που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στις διαβουλεύσεις, ώστε το συντομότερο να διευθετηθεί η πρώτη συνάντηση.

Μόνο αγορά

Σε πρώτη φάση, η επιτροπή θα κληθεί να συζητήσει με την ισραηλινή αντιπροσωπεία τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η ισραηλινή κυβέρνηση θα μπορούσε να ανάψει το πράσινο φως για εξαγωγή ποσοτήτων φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ προς την Κύπρο, για τις ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής. Η παραγωγή από το συγκεκριμένο τεμάχιο προβλέπεται να αρχίσει τον Απρίλιο του 2013, για να τροφοδοτεί ισραηλινές εταιρείες. Παλαιότερες μελέτες ανέβαζαν τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρειάζεται η κυπριακή παραγωγή ηλεκτρισμού περίπου στο ένα δισεκατομμύριο BTU ετησίως.
Αν και αρχικά γινόταν λόγος από επίσημα χείλη ότι θα συζητηθεί και η δυνατότητα κατασκευής αγωγού για τη μεταφορά του αερίου σε φυσική μορφή από την ισραηλινή ΑΟΖ στο Βασιλικό, φαίνεται ότι αυτή η προοπτική υποχωρεί στις προτεραιότητες των αρμοδίων. Για την ακρίβεια, πληροφορούμαστε ότι αυτό που θα εξετάσει η επιτροπή, σε αυτό το στάδιο, είναι η δέσμευση/αγορά ποσοτήτων φυσικού αερίου, σε φυσική μορφή, αφού πρώτα εξασφαλιστεί η συγκατάθεση της ισραηλινής κυβέρνησης. Εν ολίγοις, δεν θα συζητηθεί, σε αυτό το στάδιο, η διαδικασία ή η τεχνολογία μεταφοράς του αερίου. Αυτό θα γίνει, πιθανόν, μέσω προσφορών που θα προκηρυχθούν, αφού προηγουμένως αγοραστούν οι αναγκαίες ποσότητες. Δεν είναι βέβαιο κατά πόσο η αγορά του φυσικού αερίου, εφόσον κριθεί συμφέρουσα για την ηλεκτροπαραγωγή, θα γίνει από τις εταιρείες Noble και Delek, που έχουν την πλειοψηφία των δικαιωμάτων του Ταμάρ, ή από κρατικό φορέα ή εταιρεία του Ισραήλ.

Περιορισμοί
Το γεγονός όμως ότι στο Ισραήλ δεν λειτουργούν υποδομές υγροποίησης φυσικού αερίου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία προμήθειας αερίου από την ισραηλινή ΑΟΖ, δεν θα προσφέρεται η διαδικασία μεταφοράς υγροπ

Keywords
Τυχαία Θέματα