Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι σεισμολόγοι για το Αιγαίο

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων ότι το σεισμικό τόξο του Αιγαίου που ξεκινά από τη δυτική Πελοπόννησο, διέρχεται νότια της Κρήτης και της Καρπάθου, και καταλήγει στην Κω, διασχίζοντας ανατολικά το νησί της Ρόδου, βρίσκεται σε έντονη διέγερση.

Μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στα Επτάνησα και στα δυτικά και νότια της Πελοποννήσου, ο Εγκέλαδος μετακινήθηκε νότια της Κρήτης,

«δίνοντας» δύο σεισμούς των 6 Ρίχτερ και δεκάδες άλλους από 4,5 – 3 Ρίχτερ.

Η ενεργοποίηση του σεισμικού τόξου επεκτάθηκε από προχθές στο Καρπάθιο και την Δευτέρα, πριν τα μεσάνυχτα, «απλώθηκε» στη θαλάσσια περιοχή Νότια της ρόδου με 3,5 Ρίχτερ και μάλιστα με εστιακό βάθος 6 χιλιομέτρων, που θεωρείται πολύ μικρό και εντάσσεται στην κατηγορία του «κίτρινου συναγερμού», όπως χαρακτηριστικά λένε οι σεισμολόγοι.

Όπως δηλώθηκε στο Rodosalarm, τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα, από σεισμολόγο που βρισκόταν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός των 3,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε νότια της Ρόδου, εντάσσεται πράγματι στη διέγερση του σεισμικού τόξου του Αιγαίου και αποτελεί ακολουθία των δύο ισχυρών δονήσεων με επίκεντρο νότια της Κρήτης, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και δεκάδων άλλων σεισμών μικρότερου μεγέθους.

Οι σεισμολόγοι χαρακτηρίζουν ως φυσιολογική την επέκταση της διέγερσης σ’ όλο το σεισμικό τόξο, αλλά είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί όσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου. Όπως δε σημείωναν, το τελευταίο τριήμερο σημειώθηκαν πολλές σεισμικές δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή από την Κάρπαθο μέχρι τη Νότια Ρόδο, αλλά «σκεπάσθηκαν από τα δύο εξάρια που ταρακούνησαν την Κρήτη». Άλλωστε ήταν μικρού μεγέθους και γι’ αυτό δεν έγιναν αισθητοί.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες ο καθηγητής του Σεισμολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Άκης Τσελέντης, είχε δηλώσει ότι «στατιστικά μέσα στο 2013 θα πρέπει να περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό».

πηγή: rodosalarm.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα