Κριμαία: Τάζουν στους Τατάρους 20% εκπροσώπηση στη Βουλή για να ψηφίσουν υπέρ της ενοποίησης με τη Ρωσία

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας, ένα 24ωρο μετά την υπογραφή της διακήρυξης της ανεξαρτησίας που υπέγραψαν τα μέλη του, τάζει στους Τατάρους- εθνική μειονότητα στη χερσόνησο- επισημαίνοντας ότι θα διευρύνει τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με την τοπική ηγεσία της Κριμαίας, θα διασφαλιστεί η εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο από Τάταρους οι οποίοι θα αποτελούν τουλάχιστον το 20% του κοινοβουλευτικού σώματος αμέσως με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ακόμη, τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

επικαλούμενα ουκρανικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι στο ψηφοδέλτιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν την ερχόμενη Κυριακή οι πολίτες της Κριμαίας για να επιλέξουν προσάρτηση ή όχι με τη Ρωσία, δεν θα υπάρχει καν η επιλογή του «όχι».

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας Τουρτσίνοφ έσπευσε σήμερα να δηλώσει πως η Ρωσία έχει κλείσει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την μεταβατική ηγεσία της χώρας. «Η κυβέρνηση της Μόσχας έχει κλείσει την πόρτα του διαλόγου στην ουκρανική ηγεσία», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, μεταβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ όπου θα έχει συνομιλίες με την αμερικανική ηγεσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα τον υποδεχτεί στον Λευκό Οίκο την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μεταβαίνει στην Βαρσοβία όπου θα έχει συνάντηση με την πολωνική ηγεσία. Η κυβέρνηση της Πολωνίας θα ζητήσει από την κυρία Μέρκελ να προβεί σε κινήσεις προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση του Βερολίνου σε ότι αφορά το φυσικό αέριο από τη Μόσχα.

Το δημοψήφισμα

Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ δύο επιλογών στις κάλπες που στήνονται στις 16 Μαρτίου για το δημοψήφισμα που καταγγέλλεται ως παράνομο και αντισυνταγματικό από τη Δύση.Βάσει του προσχεδίου του ψηφοδελτίου που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της τοπικής Βουλής, το πρώτο ερώτημα είναι: «Είστε υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;». Και το δεύτερο: «Είστε υπέρ της αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας;».

Η δεύτερη επιλογή φαίνεται να προσφέρει την προοπτική παραμονής της κριμαϊκής χερσονήσου στην Ουκρανία, όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως δείχνουν. Το Σύνταγμα του 1992, που υιοθετήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και εν συνεχεία καταργήθηκε γρήγορα από το νέο μετασοβιετικό ουκρανικό κράτος, απέχει μακράν από αυτό. Προβλέπει να δοθούν στην Κριμαία όλες οι ιδιότητες μίας ανεξάρτητης οντότητας εντός της Ουκρανίας αλλά με το δικαίωμα να καθορίσει τη δική της πορεία και να επιλέξει με ποιον θέλει να διατηρήσει σχέσεις, εννοείται πως συμπεριλαμβάνεται η Ρωσία.

Με τη φιλορωσική τοπική Βουλή να έχει διακηρύξει ήδη την απόφασή της για προσάρτηση στη Ρωσία, αξίζει να σημειωθεί ότι στο ψηφοδέλτιο δεν υπάρχει η επιλογή της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος της Κριμαίας, βάσει του οποίου η χερσόνησος διαθέτει αυτονομία αλλά παραμένει τμήμα της Ουκρανίας. Κάθε επιλογή κατ’ επέκταση στο ψηφοδέλτιο είναι «ναι».

Τα ψηφοδέλτια θα θεωρούνται άκυρα εάν ο ψηφοφόρος συμπληρώσει και τις δύο επιλογές ή καμία. Όσοι απέχουν δεν πρόκειται επίσης να επηρεάσουν την έκβαση, καθώς το αποτέλεσμα θα βασίζεται στην πλειοψηφία όσων ψηφίσουν.

The post Κριμαία: Τάζουν στους Τατάρους 20% εκπροσώπηση στη Βουλή για να ψηφίσουν υπέρ της ενοποίησης με τη Ρωσία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα