Κριμαία: Προειδοποιητικά πυρά εναντίον του ΟΑΣΕ (ΦΩΤΟ)

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δέχτηκαν προειδοποιητικά πυρά σε σημείο ελέγχου όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στην χερσόνησο της Κριμαίας. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε καλέσει την αποστολή, αλλά οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας υποστήριξαν ότι δεν έδωσαν άδεια στην αποστολή να επισκεφθεί την περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΕ το Σάββατο, ο Οργανισμός επιχείρησε για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες να στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στην

Κριμαία για να διαπιστώσουν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Την Παρασκευή δεν κατάφεραν να εισέλθουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και επέστρεψαν στην βάση τους για να καταστρώσουν τα επόμενα βήματα, ενώ και την Πέμπτη ένοπλοι Ρώσοι πολιτοφύλακες δεν τους είχαν επιτρέψει την είσοδο.

Οι περίπου 50 στρατιωτικοί παρατηρητές από 28 χώρες-μέλη του οργανισμού επιστρέφουν οδικώς από το σημείο ελέγχου της βόρειας Κριμαίας στη βάση τους στην ουκρανική πόλη Κέρσον.

Η εκπρόσωπος του οργανισμού Κάθι Μπάρτον δήλωσε ότι κανένας τους δεν τραυματίστηκε.
Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, το επόμενο βήμα θα το αποφασίσουν όταν επιστρέψουν στη βάση τους.

Πυρά εναντίον ουκρανικού αεροσκάφους

Πυρά δέχτηκε αεροσκάφος της ουκρανικής συνοριοφυλακής στα όρια της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τραυματισμός, ανέφεραν αξιωματούχοι της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Συνομιλίες Ομπάμα -Ολάντ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε την ίδια ώρα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι για το ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ είχε και τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τους προέδρους των τριών χωρών της Βαλτικής, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ υπογράμμισαν ταυτόχρονα ότι «ελλείψει προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά τις σχέσεις ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και τη Ρωσία, κάτι το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», ανέφερε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Πρώτη απευθείας επαφή των κυβερνήσεων Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν και ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Μόσχα Βλαντίμιρ Γιελτσένκο συναντήθηκαν στη Μόσχα όπου είχαν συνομιλίες, τις πρώτες απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της κρίσης στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Οι δύο αξιωματούχοι «συζήτησαν για τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις σε μία ειλικρινή ατμόσφαιρα», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε επίσης: Αποφασισμένο το Κίεβο: Η Κριμαία είναι και θα είναι ουκρανικό έδαφος

The post Κριμαία: Προειδοποιητικά πυρά εναντίον του ΟΑΣΕ (ΦΩΤΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα