Άνοιξαν οι -φρουρούμενες από στρατιώτες- κάλπες για το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Από τις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για το 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρων στην Κριμαία, οι οποίοι καλούνται σήμερα να επιλέξουν την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία ή την παραμονή της στην Ουκρανία στο δημοψήφισμα που στηρίζεται από τη Μόσχα αλλά που έχει καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της Κριμαίας τα εκλογικά τμήματα θα φρουρούνται από στρατιώτες

και προβλέπουν ότι το 80% του των ψηφοφόρων θα εγκρίνει την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που, όπως τονίζουν, θα είναι ελεύθερο και δίκαιο.

Από την πελυρά του ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έχει καλέσει τους κατοίκους της Κριμαίας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Σε μποϊκοτάζ έχουν καλέσει επίσης οι Τάταροι της Κριμαίας που αποτελούν το 10-12% του πληθυσμού της περιοχής.

Σε ότι αφορά τώρα το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας».

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ- ώρα Ελλάδας- ενώ τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα γίνουν γνωστά λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Το επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ανακοινωθεί το πρωί της Δευτέρας.

Η χερσόνησος της Κριμαίας κατοικείται κατά κύριο από Ρώσους. Παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία, θεωρείται προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ειδικά από τη στιγμή που η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων, οι οποίες μαζί αποτελούν το 37% του πληθυσμού, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ.

Σεργκέι Λαβρόφ: Σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο το δημοψήφισμα

Ουκρανοί χάκερ πίσω από την επίθεση στις ιστοσελίδες του ΝΑΤΟ

The post Άνοιξαν οι -φρουρούμενες από στρατιώτες- κάλπες για το δημοψήφισμα στην Κριμαία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα