Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Εκλογικές συνεργασίες θα επιδιώξει η Δημοκρατική Αριστερά στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Φώτης Κουβέλης, στην ημερίδα που οργάνωσε η ΔΗΜΑΡ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Η Δημοκρατική Αριστερά θα επιδιώξει συμπαρατάξεις στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, που θα αποτυπώνει

μια προοδευτική και δημοκρατική αντίληψη για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα της περιφέρειας και την έξοδο από την κρίση. Μια συμπαράταξη που θα αποτελεί έκφραση στο περιφερειακό επίπεδο της αντίληψης ότι είναι δυνατές προοδευτικές λύσεις ακόμη και σε περίοδο κρίσης και περιορισμών. Με αυτό το πλαίσιο θέσεων θα επιδιώξουμε τις αναγκαίες συμπαρατάξεις. Είναι ένα πλαίσιο όχι στενοκομματικό, αλλά αυτοδιοικητικό και προοδευτικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Όπως φαίνεται, οι συνεργασίες που θα επιλέξει η ΔΗΜΑΡ δεν θα αφορούν μόνο κεντρικές επιλογές, αλλά και θα αναπτυχθούν επίσης σε τοπικό επίπεδο.

Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε επίσης πως «η αυτοδιοίκηση βρίσκεται σήμερα ανάμεσα σε ένα μη προωθητικό πολιτικό δίπολο. Από τη μια η κυβερνητική πολιτική των οριζοντίων λογικών και από την άλλη οι δυνάμεις εκείνες που συντηρούν την αδράνεια και επιθυμούν τη στασιμότητα».

Τόνισε επίσης ότι «οι αυτοδιοικητικές εκλογές του επόμενου έτους πρέπει να αποτελέσουν πεδίο προτάσεων και πολιτικής για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών. Πρέπει να αναδείξουν δημάρχους και δημοτικά συμβούλια στη βάση αυτοδιοικητικών προγραμμάτων και αξιοσύνης προσώπων. Η επιδίωξη να μετατραπούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα υπέρ της μιας ή της άλλης πολιτικής δύναμης υπηρετεί μια στενά κομματική λογική και μας βρίσκει αντίθετους. Η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει και το έχει αποδείξει πως ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στάθηκε και στα προβλήματα των ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μεταφέρθηκαν ορθώς νέες αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως να μεταφερθούν οι ανάλογοι πόροι, ότι μειώνεται το προσωπικό των δήμων χωρίς όμως κάποιο σχέδιο, χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών και ότι πλήττεται το αυτοδιοίκητο του θεσμού μέσω ενός ανελαστικού ελέγχου των δαπανών που συρρικνώνει απελπιστικά τους προϋπολογισμούς για δράσεις κοινωνικής πολιτικής.

Τέλος, ο κ. Κουβέλης ανέφερε τους άξονες, όπου θα πρέπει να στηριχθούν οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις:

• Τη φορολογική αποκέντρωση για αναδιανομή των εισπραττόμενων φόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης χωρίς αύξησή τους. Απόδοση στους ΟΤΑ των θεσμοθετημένων πόρων οι οποίοι συνοδεύουν τις αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί στους δήμους.
• Την προάσπιση των δημόσιων αγαθών και κοινωνικών υπηρεσιών που αποτελούν τις βασικές δημοτικές δραστηριότητες. Ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού και τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο.
• Την προώθηση φιλικής για το περιβάλλον πολιτικής.
• Την αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις. Σύνδεση της Κινητικότητας με τα επίπεδα αρμοδιότητας σε κάθε θεσμό. Εισαγωγή νέων συστημάτων και προτύπων διοίκησης, αναπτυξιακής δράσης και κυρίως εσωτερικού ελέγχου για την αξιολόγηση, μέτρηση και διαρκή βελτίωση των αποτελεσμάτων.
• Την επανεξέταση των ελεγκτικών μηχανισμών, που ενισχύουν τη διαφάνεια και διασφαλίζουν τη μη παρέμβαση στη σκοπιμότητα των αποφάσεων και δεν θα αποτελούν τροχοπέδη σε αναπτυξιακές δυνατότητες.
• Την ουσιαστική λειτουργία των θεσμών συμμετοχής, διαβούλευσης και διαλόγου. Οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα πρέπει να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, αποτελεσματικότητα διοίκησης και ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση των αρχών.

The post Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα