Κομισιόν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόσυρσης των κερμάτων

Την περίπτωση της ενδεχόμενης απόσυρσης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες.

Έχοντας ζητήσει τη γνώμη επιχειρήσεων, καταναλωτικών ενώσεων, ταμείων, νομισματοκοπείων και κεντρικών τραπεζών σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της

συνεχιζόμενης έκδοσης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τέσσερα πιθανά σενάρια: Πρώτον, να διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση και τα κέρματα να εξακολουθήσουν να εκδίδονται. Δεύτερον, να συνεχίσουν να εκδίδονται με μειωμένα έξοδα, αλλάζοντας τη σύνθεση του υλικού των κερμάτων. Τρίτον, να παύσει η έκδοση των κερμάτων και να αποσυρθούν τα κέρματα σε κυκλοφορία μέσα σε ένα προκαθορισμένο σύντομο χρονικό διάστημα. Τέταρτον, να γίνει σταδιακή απόσυρση σταματώντας την έκδοση των κερμάτων, αλλά παράλληλα αυτά να παραμένουν νόμιμο χρήμα.

Σε αυτό το σενάριο, τα κέρματα θα χρησιμοποιούνται μόνο για την καταβολή ενός στρογγυλοποιημένου τελικού ποσού. Δεδομένου ότι σταματά η έκδοσή τους, αναμένεται ότι σταδιακά θα εξαφανιστούν από την κυκλοφορία, λόγω του υψηλού ρυθμού απώλειας τους και τη μειωμένη χρήση τους στις πληρωμές.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προωθήσει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και με τα κράτη μέλη, προκειμένου να δει ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο στο οποίο θα μπορούσε η Επιτροπή να βασίσει τη νομοθετική της πρόταση για το μέλλον των δύο κερμάτων αυτών.»

Keywords
Τυχαία Θέματα