«Κόκκινο» των δανειστών στο ταξίδι Σαμαρά στη Μόσχα…


Του Γιάννη Βασιλακόπουλου
Κάποιοι εκπρόσωποι του Αζέρικου fund που έχει κάνει μια από τις προσφορές, ενόψει της αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ πέρασαν προ ημερών την βαριά καγκελόπορτα του Μεγάρου Μαξίμου, συνάντησαν τον πρωθυπουργό και αποχώρησαν λίγη ώρα μετά φανερά ευδιάθετοι.

Λίγες μέρες αργότερα κορυφαίος κυβερνητικός

παράγοντας «στήνει» τους Ρώσους σε επίσημη εκδήλωση στην οποία δεν εμφανίζεται ποτέ, ενώ όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π» είχε ειδοποιήσει πως θα παρευρεθεί.

Και – σαν κερασάκι σε μιαν άνοστη αλλά προβλέψιμη «τούρτα» – από χθες κυκλοφορούν πληροφορίες που αρχίζουν να παίρνουν τη «σάρκα» της βεβαιότητας, ότι το ταξίδι, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα που …αιωρείτο χρονικά, αλλά τονιζόταν ότι «απλώς αναζητούνται ημερομηνίες» , οδηγείται σε μετάθεση ή και οριστικοί ματαίωση…
Οι Αμερικανικοί εκβιασμοί στη ρουλέτα της ενέργειας φαίνεται να επικρατούν κι αυτό μάλλον βάζει στην «κατάψυξη» τις σχέσεις μας με την – ενοχλημένη, από όλο αυτό το παιχνίδι στην «πλάτη» της Ελλάδος- Μόσχα. Ότι ξεκίνησε ως ρητή απειλή από την κ. Νιούλαντ εξελίχθηκε φαίνεται σε «χορό του διαβόλου» από τους δανειστές και η κυβέρνηση – φαίνεται πως – υπέκυψε στον εκβιασμό.

Έτσι, ενώ στις 19 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία των δεσμευτικών προσφορών αλλά η Μόσχα έχει πληροφόρηση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις πολύ πριν που ή θα ματαιώνουν τη διαδικασία ή θα αποκλείουν τις ρωσικές εταιρείες.
Πριν από αυτήν την ημερομηνία – κλειδί, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον – γύρω στις 25 Μαρτίου – γυρίζοντας την πλάτη στη Ρωσία. Αυτό δεν θα έχει μόνον συνέπειες στις σχέσεις των δυο χωρών, σε υψηλό επίπεδο αλλά σύμφωνα με τον φόβο που διατυπώνουν καλοί γνώστες των πραγμάτων μιλώντας στο «Π» , θα έχουν επιπτώσεις και στον τουρισμό μας που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από τη Ρωσία τα δύο τελευταία χρόνια.
Έγκυροι αναλυτές σημειώνουν εξάλλου πως η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ, μέσω του Αζερμπαϊτζάν που αποτελεί χώρα-δορυφόρο των ΗΠΑ βάζει οριστική ταφόπλακα στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και στα σχέδια των Ρώσων για ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα.

Έχει σημασία όμως να δούμε ποιοι είναι είναι οι μέτοχοι που θα συμμετέχουν στο σχήμα για την κατασκευή και εκμετάλλευση του ΤΑΡ. Είναι η ελβετική εταιρεία Axpo, η νορβηγική Statoil και η ….γερμανική E.ON Ruhrgas.

Αυτές οι εξελίξεις στο ενεργειακό παιχνίδι είναι δυνατόν να προκαλέσουν και κυβερνητική κρίση, καθώς ο ένας από τους εταίρους, ο ηγέτης της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, έχει, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», πει σε όλους τους τόνους πως τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ πρέπει να την πάρει όποιος από τους ομίλους δίνει τα περισσότερα λεφτά. Και σύμφωνα με τα όσα ως τώρα γνωρίζουμε αυτοί είναι οι δυο Ρωσικοί όμιλοι…

Keywords
Τυχαία Θέματα