Κίνδυνος-θάνατος το Μετρό στο Μοναστηράκι (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Φωτό : Ευαγγελία Σπηλιωτοπούλου

Σε άμεσο κίνδυνο εκτίθενται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες επιβάτες που διακινούνται με το ΜΕΤΡΟ και τον «Ηλεκτρικό» (ΗΣΑΠ) περνώντας από το Μοναστηράκι καθώς η μοναδική έξοδος κινδύνου του σταθμού είναι κλειδωμένη ενώ ο χώρος μπροστά από αυτή έχει καταληφθεί από μια καφετέρια η οποία έχει απλώσει τα τραπεζοκαθίσματά της!

Κι αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι σε περίπτωση ενός

απρόσμενου τραγικού γεγονότος (από σεισμό μέχρι εγκληματική ενέργεια) στις δύο αποβάθρες του σταθμού, οι επιβάτες και όσοι βρίσκονται εκεί δεν θα μπορούν να διαφύγουν από την έξοδο κινδύνου! Στην καλύτερη περίπτωση θα ποδοπατηθούν μεταξύ τους αφού οι πόρτες είναι ασφαλισμένες και πίσω από την κεντρική καγκελόπορτα που βγαίνει στην οδό Ανδριανού οι ιδιοκτήτες της καφετέριας έχουν καταλάβει όλο τον χώρο!

Το φωτορεπορτάζ του «Π» , οι αντιδράσεις των ιθυνόντων του σταθμού και των επικεφαλής του ΜΕΤΡΟ και του «Ηλεκτρικού» , επιβάλλεται να προκαλέσει την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη που ειδικά σε τέτοια ζητήματα είναι αμείλικτος ενώ και ο ίδιος κάνει συχνά χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Οι πρώτες κινήσεις

Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, μετά από καταγγελία ενός παρατηρητικού πολίτη που διαπίστωσε ότι «κάτι περίεργο συμβαίνει με την έξοδο κινδύνου στο σταθμό του Μοναστηρακίου», το «Π» έσπευσε για το σχετικό φωτορεπορτάζ. Το κείμενο αποκτά μορφή εξιστόρησης γι΄ αυτό και παρουσιάζεται σε πρώτο ενικό και πρώτο πληθυντικό καθώς συμμετείχαμε ο γράφων , Δημήτρης Γιαννακόπουλος και η φωτογράφος Ευαγγελία Σπηλιωτόπουλου.

Συναντηθήκαμε λοιπόν με την Ευαγγελία λίγο μετά τις 10στην είσοδο του «Ηλεκτρικού» επί της πλατείας , υπό τους ήχους μιας υπαίθριας μπάντας τζαζ αρμονικά δεμένης με το ιστορικό περιβάλλον . Σε τέτοια ρεπορτάζ δεν πηγαίνεις ποτέ κρυφά , γι΄ αυτό επέλεξα να διέλθουμε από την κεντρική είσοδο του σταθμού και να προχωρήσουμε στο μέσο του προθαλάμου μέχρι τα μηχανήματα ακύρωσης, με προφανή στόχο να καταγραφούν όλες οι κινήσεις μας από τις κάμερες ασφαλείας. Φτάσαμε στη γέφυρα όπου δεξιά κι αριστερά υπάρχουν οι σκάλες προς τις δύο αποβάθρες και ζήτησα από την Ευαγγελία να βγάλει τη φωτογραφική μηχανή από τον σάκο της και να την «φορέσει» κανονικά. Προχωρήσαμε και κατεβήκαμε τις σκάλες της αριστερής αποβάθρας κινούμενοι, πάντα στο κέντρο, προς την πόρτα με την ένδειξη «Έξοδος Κινδύνου». Μόλις φτάσαμε εκεί , προσπάθησα να ανοίξω τη μικρή πόρτα , ξαναπροσπάθησα , αλλά μάταια. Ήταν κλειδωμένη. Ο ιδιωτικός φρουρός της αποβάθρας παρενέβη: «Πού πάτε; Απαγορεύεται η είσοδος εκεί. Είναι κλειστά »!

Σκαρφάλωμα

«Ω , τι ευτυχής στιγμή …» σκέφτηκα και πέρασα δίπλα από την πόρτα όπου υπήρχαν τα κάγκελα της σκάλας ανόδου η οποία οδηγεί στην βαριά καγκελόπορτα της εξόδου προς την οδό Ανδριανού. Σκαρφάλωσα σιγά – σιγά με τη βοήθεια της Ευαγγελίας και αμέσως μετά τη βοήθησα κι αυτήν να μπει μέσα. « Έλα πίσω! Κατεβείτε κάτω!» ωρυόταν ο φύλακας. Κοντοστάθ

Keywords
Τυχαία Θέματα