Καθιερώνεται ο θεσμός του ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής

Αλλαγές στην επίλυση ποινικών διαφορών στα πρότυπα του Αγγλοσαξωνικού δικαίου προτείνει η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει αναλάβει το έργο των αλλαγών του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με σκοπό κυρίως την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τις εκατοντάδες χιλιάδες δικογραφίες που στοιβάζονται στα γραφεία των δικαστών.

Η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με πρόεδρο τον καθηγητή της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Θεσσαλονίκης Λάμπρο Μαργαρίτη, ολοκλήρωσε την αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Σύμφωνα με την αναμόρφωση που προτείνεται είναι και η καθιέρωση του θεσμού του «ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής», ο οποίος θα διαβουλεύεται με τον κατηγορούμενο την ποινή πριν καν φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο.

Η διαμεσολάβηση του εισαγγελέα αφορά τα κακουργήματα για τα οποία προβλέπονται ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ στους κανόνες της συνδιαλλαγής δεν μπορούν να τεθούν αδικήματα που τιμωρούνται με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Τώρα, αν ο κατηγορούμενος συμφωνήσει στη διαπραγμάτευση με τον «ποινικό εισαγγελέα συνδιαλλαγής», τότε πρέπει η ποινή που θα συμφωνηθεί να είναι επιεικέστερη από αυτή που θα επιβαλλόταν από το δικαστήριο, ενώ παράλληλα και η έκτιση της ποινής θα έχει ευνοϊκότερους όρους αναφορικά με την αποφυλάκιση.

Αναλυτικότερα, η ποινή η οποία θα συμφωνείτε μεταξύ εισαγγελέα και κατηγορούμενου πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από τα 3/5 της ανώτερης ποινής που προβλέπεται στα κακουργήματα και από το μισό της προβλεπόμενης ποινής για τα πλημμελήματα, ενώ στον υπολογισμό της ποινής θα λαμβάνονται υπόψη και τα ελαφρυντικά, όπως είναι προτέρου εντίμου βίου, κ.α.

Σύμφωνα με το νέο Κώδικα καταργούνται τα Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων, τα οποία σήμερα δικάζουν σε δεύτερο βαθμό τα περισσότερα κακουργήματα και θα δικάζονται πλέον από τα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων, εξαιρούνται τα αδικήματα που χαρακτηρίζονται σύνθετα.

The post Καθιερώνεται ο θεσμός του ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα