Καταρρίφθηκε τούρκικο μαχητικό στη Συρία

Στο «κόκκινο» βρίσκονται πλέον οι σχέσεις Τουρκίας και Συρίας μετά την κατάρριψη αεροσκάφους της τουρκικής αεροπορίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ.
Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας επιβεβαίωσε την κατάρριψη του αεροσκάφους τύπου F4 ύστερα από κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Παράλληλα, η ανακοίνωση δεν έδωσε με σαφήνεια το στίγμα των ενεργειών που πρόκειται να ακολουθήσει η τουρκική κυβέρνηση, αφού, όπως αναφέρεται οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις, θα αποφασιστούν αφότου  όλες οι λεπτομέρειες για το συμβάν.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι

οι έρευνες για τους πιλότους συνεχίζονται, δίχως να γίνεται αναφορά για την κατάσταση της υγείας τους.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση αφήνει ανοιχτά παράθυρα για επιθετικών μέτρων από πλευράς Τουρκίας, αφού, αφενός δεν γίνεται λόγος για τη συγνώμη της συριακής πλευράς, και αφετέρου η «κατάρριψη αεροσκάφους», μπορεί να θεωρηθεί ως αιτία πολέμου.

Ωστόσο το βασικό σημείο που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα είναι το εάν το αεροσκάφος κατερρίφθη σε συριακό εναέριο χώρο ή σε διεθνή ύδατα, αφού η Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αναφέρει ότι το συμβάν σημειώθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το συριακό υπουργείο εξωτερικών από την πλευρά του υποστήριξε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι ο στρατός χτύπησε ένα αεροσκάφος «αγνώστου ταυτότητας» και δεν ήταν προμελετημένη εχθρική ενέργεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση των συριακών ενόπλων δυνάμεων:

«Η αεράμυνά μας αντιμετώπισε ένα στόχο ο οποίος παραβίασε τον εναέριο χώρο μας πετώντας πάνω από τα χωρικά μας ύδατα πριν από το απόγευμα την Παρασκευή και τον κατέρριψε. Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ένα τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αρχικά ότι το μαχητικό κατέπεσε οκτώ μίλια ανοιχτά των ακτών της Συρίας, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από άλλες πηγές. Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, που επικαλέστηκε στρατιωτικές πηγές, μετέδωσε ότι το αεροσκάφος έπεσε στα χωρικά ύδατα της Συρίας, αλλά δεν παραβίασε τα σύνορα της χώρας.
Εφόσον το αεροσκάφος βρισκόταν σε συριακό εναέριο χώρο η επέμβαση των δυνάμεων του Άσαντ θεωρείται νόμιμη άμυνα, αλλά, σε αντίθετη περίπτωση η πράξη θεωρείται εχθρική και δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να κηρύξει πόλεμο, αλλά, και στο ΝΑΤΟ να επέμβει στρατιωτικά.
Με άλλα λόγια μόλις άνοιξε διάπλατα η πόρτα στο ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ να αναλάβουν στρατιωτική δράση στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα