Κατάπαυση πυρός διέταξε ο Οτζαλάν

Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπουλάχ Οτζαλάν με ένα ιστορικό μήνυμα που έστειλε μέσα από τη φυλακή κάλεσε τους αντάρτες του έκνομου κόμματος σε κατάπαυση του πυρός. Το μήνυμα, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που είχε ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες η Άγκυρα με τον Κούρδο ηγέτη με σκοπό να τερματιστεί η τριαντάχρονη αιματηρή, ένοπλη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών, διαβάστηκε από δύο βουλευτές του νόμιμου κουρδικού κόμματος “Ειρήνη και Δημοκρατία” στα κουρδικά και στα τούρκικα.

Το

μήνυμα του Οτζαλάν ανέφερε ότι “σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου τα όπλα θα πρέπει να σωπάσουν και να μιλήσουν οι σκέψεις. Είναι η ώρα τα ένοπλα στοιχεία να κινηθούν εκτός των (τουρκικών) συνόρων. Αυτό δεν είναι το τέλος, είναι μία καινούργια αρχή. Ο αγώνας μας δεν ήταν και δεν είναι εναντίον καμίας φυλής, θρησκείας ή ομάδας. Ο αγώνας μας ήταν και είναι εναντίον κάθε είδους καταπίεσης. Σήμερα ξυπνάμε σε μία νέα Μέση Ανατολή, μία νέα Τουρκία και ένα νέο μέλλον. Σήμερα ξεκινάει μία νέα εποχή. Σήμερα άνοιξε μία πόρτα από τον ένοπλο στο δημοκρατικό αγώνα. Η Μέση Ανατολή και η Μέση Ασία ψάχνουν για μία νέα τάξη πραγμάτων. Ένα νέο μοντέλο είναι αναγκαίο, όπως το ψωμί και το νερό. Είναι η ώρα για ενότητα. Τούρκοι και Κούρδοι πάλεψαν μαζί στο Τσανάκαλε και ίδρυσαν μαζί τη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και Βουλή το 1920. Παρά όλα τα λάθη που έγιναν τα τελευταία 90 χρόνια, προσπαθούμε να χτίσουμε ένα μοντέλο που θα αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, τις τάξεις και τους πολιτισμούς. Η βάση του νέου αγώνα είναι η ιδέες, η ιδεολογία και οι δημοκρατικές πολιτικές. Καλώ τον καθένα να χτίσει πάνω σε σύγχρονες δημοκρατικές αξίες για να ξεφύγει από όλες αυτές τις καταπιέσεις που είναι ξεκάθαρα εναντίον της ιστορίας και της αδελφοσύνης.”

Πάνω από 1 εκ. Κούρδοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην κεντρική πλατεία Νεβούζ της πόλης Ντιάρμπακιρ, η οποία αποτελεί ουσιαστικά το κέντρο του κουρδικού κόσμου και μία είδους “πρωτεύουσα” για την περιοχή του Κουρδιστάν, για να γιορτάσουν το νέο κουρδικό έτος Νεβούζ αλλά κυρίως για να ακούσουν το μήνυμα του φυλακισμένου ηγέτη τους. Ο Οτζαλάν μέσω του μηνύματός του τόνισε ότι οι άνθρωποι της Μέσης Ανατολής είναι κουρασμένοι από τους συνεχείς και διαρκείς πολέμους και επιθυμούν να αναγεννηθούν επιστρέφοντας στις ρίζες τους και στην ειρηνική ζωή.

Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο κέντρο του Ντιάρμπακιρ ήταν άκρως πανηγυρική και παντού ανέμιζαν σημαίες του PKK ενώ υπήρχαν και πάμπολλες φωτογραφίες του Αμπντουλάχ Οτζαλάν αλλά και άλλων ιστορικών μελών του κουρδικού αγώνα.

Η αντίδραση της Άγκυρας

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία μέσω του υπουργού Εσωτερικών κ. Μ. Γκιουλέρ εξέφρασε την ικανοποίησή της.

Ο κ. Γκιουλέρ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “σήμερα μίλησε η γλώσσα της ειρήνης. Τώρα πρέπει να δούμε την εφαρμογή των λεγομένων. Φυσικά θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις”.

Υπενθυμίζεται ότι το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από τις Η.Π.Α. και την Ε.Ε. όσο και από την Τουρκία και η κατάπαυση του πυρός μπορεί να ερμηνευτεί ως το τέλος της ύπαρξης της οργάνωσης με τη σημερινή της τουλάχιστον μορφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα