Καρέ-καρέ η ενθρόνιση του Πάπα (Φώτο)

Έκκληση προς τους πιστούς «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα» απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος Α’ κατά την σημερινή, λιτή τελετή ενθρόνισής του. Δείτε ζωντανά την τελετή ενθρόνισης του Πάπα ΕΔΩ.

Ο αργεντινός πάπας είπε ότι «ο άνθρωπος πρέπει να προστατέψει την πλάση και τους αδελφούς του», και «να απορρίψει το μίσος τον φθόνο και την αλαζονεία» και ζήτησε από τις εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα, διότι και ο Ιωσήφ μας δείχνει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι ένδειξη δύναμης και όχι ενός ανίσχυρου ανθρώπου».

Σύμφωνα

με το BBC σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για να παρακολουθήσουν την τελετή ενθρόνισης του πρώτου λατινοαμερικανού ποντίφικα. Ανάμεσα στον κόσμο ξεχωριστή θέση λαμβάνουν ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο: από την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ως τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό.

Θερμός εναγκαλισμός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Πάπας αυτήν την ώρα δέχεται τα συγχαρητήρια αρχηγών κρατών αλλά και θρησκευτικών ηγετών που παραβρέθηκαν στην τελετή. Πριν από λίγη ώρα είχε έναν θερμό εναγκαλισμό με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πρώτο προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας που παραβρίσκεται σε ενθρόνιση Πάπα στην ιστορία των δύο Εκκλησικών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας χθες στην τουρκική τηλεόραση αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός. «Ακόμη και πριν το Σχίσμα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεωςδεν είχε παρευρεθεί σε ενθρόνιση Πάπα. Δεν συνέβη ούτε πριν το 1054, αλλά ούτε και μετά. Με την χειρονομία μου αυτή θέλω να δείξω τη σημασία που δίνω στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο Εκκλησιών» δήλωσε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος συναντήθηκαν για πρώτη φορά χθες. Οι δυο άνδρες είχαν τετ-α-τετ στον Οίκο της Αγίας Μάρθας στο Βατικανό, προσωρινό κατάλυμα του νέου Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια Πάπας και Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησαν σε δείπνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα