Κάνει πίσω για τα ευρωομόλογα η Γερμανία

Λίγες ημέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών , ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί παραδέχεται στην εφημερίδα Le Figaro ότι το Παρίσι ξαναγέννησε τις ελπίδες του για αμοιβαιοποίηση του χρέους της Ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.

«Πιστεύω ότι [τα ευρωομόλογα] θα εκδοθούν κάποια στιγμή στο τέλος μιας διαδικασίας ολοκλήρωσης, η οποία θα χαρακτηρίζεται από την αλληλεγγύη. Αλλά αντιληφθήκαμε ότι προς το παρόν ήταν μια κόκκινη γραμμή που οι Γερμανοί φίλοι δεν μπορούσαν να υπερβούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως

εκ τούτο η δήλωση του γάλλου υπουργού στέλνει ένα μήνυμα συμφιλίωσης στην Γερμανία καθώς τόσο η Γαλλία όσο η Ισπανία και η Ιταλία απέσπασαν αρκετές παραχωρήσεις από το Βερολίνο στην Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης Πέμπτης.

Το μήνυμα της συμφιλίωσης ήρθε έπειτα από την απρόσμενη πρόταση της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ για σχέδιο χρησιμοποίησης των ταμείων σταθεροποίησης για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να μειώνεται το κόστος δανεισμού κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Πάντως ο Μοσκοβισί τάσσεται κατά της άποψης μερικών ότι δηλαδή τα κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού νότου πέτυχαν μια νίκη επί της Γερμανίας, λέγοντας ότι «ήταν όλη η Ευρώπη που κέρδισε, καταλήγοντας σε ένα συμβιβασμό υψηλής ποιότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα