Κάναμε «χωματερή» και το… Έβερεστ!

Μόλις εξήντα χρόνια πέρασαν από τότε που ο άνθρωπος κατάφερε να ανέβει στο υψηλότερο βουνό αλλά κατάφερε να αφήσει και εκεί τα ίχνη του αφού το Έβερεστ είναι γεμάτο σκουπίδια!

Το Έβερεστ «κατακτήθηκε» πριν από 60 χρόνια από τους Edmund Hillary και Tenzing Norgay. Κατάφεραν να παραμείνουν εκεί για 15 ολόκληρα λεπτά πριν το οξυγόνο τους αρχίζει να μειώνεται. Πήγαν εκεί που πραγματικά κανείς μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να πάει!

Σήμερα όμως το Έβερεστ έπαψε να είναι «μοναχικό» βουνό αφού πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν καταφέρει να ανέβουν στην κορυφή του. Αξίζει να σημειωθεί

ότι μόνο για μια ημέρα το 2012, το πάτησαν 234 άνθρωποι!

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που ξοδεύουν περίπου 100.000 δολάρια προκειμένου να έχουν καθοδηγούμενη άνοδο από εξειδικευμένους ορειβάτες- οδηγούς.

Πολλές φορές μάλιστα υπάρχει και «κυκλοφοριακή συμφόρηση» από τους ορειβάτες κάτι που είναι βέβαια πολύ επικίνδυνο αν αναλογιστούμε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα 8.848 μέτρα!

Το πρόβλημα είναι ότι οι ορειβάτες που ανεβαίνουν στο ‘Έβερεστ χρειάζονται και πολλά εργαλεία τα οποία τις περισσότερες φορές καταλήγουν να μένουν στο βουνό με αποτέλεσμα να έχει μαζευτεί άλλο ένα… βουνό από σκουπίδια!

Ανάμεσα στα σκουπίδια υπάρχουν φιάλες οξυγόνου, σκισμένες σκηνές και φόρμες. Και φυσικά ότι μένει εκεί, παραμένει και εκεί αφού εξαιτίας των θερμοκρασιών παγώνουν και δεν μετακινούνται εύκολα.

Μην περιμένετε βέβαια να βρείτε εκεί επάνω κουτάκια από μπύρα ή γόπες από τσιγάρα αλλά και η βρωμιά που συσσωρεύεται εκεί δεν είναι φυσικά και ότι καλύτερο για το περιβάλλον.

Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό έχουν συγκροτηθεί διάφορες ομάδες ορειβατών που σαν στόχο έχουν να καθαρίσουν το Έβερεστ τουλάχιστον όσο μπορούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα