Καλά λόγια για την Ελλάδα από… Σόιμπλε!

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι σύμφωνα με την Τρόικα, η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της για το 2012 και συνεπώς η επόμενη δόση ύψους 2,8 δις ευρώ θα εκταμιευθεί κανονικά.

Παράλληλα, ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε από τις Βρυξέλλες

ότι όσες χώρες επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους θα έχουν και περισσότερο χρόνο για να εφαρμόζουν τα προγράμματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones Newswire και ένα απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία της Τρόικας θα παρουσιάσουν πως η χώρα μας πέτυχε τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και επομένως δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα πάντα με τη ίδια πηγή, το συγκεκριμένο έγγραφο παρουσιάστηκε σήμερα στη γερμανική Βουλή με σκοπό την ενημέρωση των βουλευτών για τα όσα συζητήθηκαν τόσο στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου όσο και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. την επομένη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Τρόικα ανέφερε στο Eurogroup ότι «θεωρείται ότι οι στόχοι του προγράμματος για το 2012 έχουν επιτευχθεί» και πως η ίδια «θεωρεί ότι η Ελλάδα πορεύεται καλώς στην πορεία για την επίτευξη του στόχου το Φεβρουάριο, για την καταβολή της επόμενης δόσης» .

Η εν λόγω δόση των 2,8 δις ευρώ είχε εγκριθεί το Δεκέμβριο αλλά ήταν stand by καθώς η Τρόικα περίμενε να δει αν θα επιτυγχάνονταν οι στόχοι του 2012 ενώ για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει το Euro Working Group στις 21 Φεβρουαρίου.

Θετικά μηνύματα έρχονται όμως και από την Deutsche Bank, η οποία προβλέπει ότι το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης για την Ελλάδα και πως από το επόμενο θα περάσει σε ανάπτυξη, έστω και οριακή. Σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας, η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει το 4,2% για το τρέχον έτος ενώ το 2014 θα υπάρξει ανάπτυξη της τάξεως του 0,9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα