Και πάλι στο προσκήνιο ο Κενάν Εβρέν στην Τουρκία

Ο δημόσιος κατήγορος θα κάνει την τελική αγόρευσή του την 27η Σεπτεμβρίου στη δίκη που διεξάγεται σε ποινικό δικαστήριο στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα. Κατηγορούμενοι στη δίκη είναι οι δράστες του πραξικοπήματος του Σεπτεμβρίου του 1980 στην Τουρκία.

Δύο βασικοί κατηγορούμενοι, που είναι οι επιζώντες από την χούντα που έκανε αυτό το πραξικόπημα δεν ήταν σε θέση, για λόγους υγείας, να παρακολουθήσουν σήμερα την 14η στη σειρά συνεδρίαση του δικαστηρίου στην Άγκυρα.

Πρόκειται για τον 95χρονος σήμερα Κενάν Εβρέν, αξιωματικός του στρατού

ξηράς, και τον 88χρονο σήμερα Ταχσίν Σαχίνκαγια, της πολεμικής αεροπορίας.

Μέχρι την 27η Σεπτεμβρίου, το δικαστήριο διέκοψε. Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ποινή των ισοβίων δεσμών για τους δύο πρώην αξιωματικούς.

Σύμφωνα με τοΓαλλικό πρακτορείο ο δημόσιος κατήγορος αναμένεται να εμμείνει στην αρχική πρότασή του προς το δικαστήριο.

Μετά από το 1960, εκδηλώθηκαν τρία πραξικοπήματα στη γείτονα χώρα.

Μετά το πραξικόπημα του 1980, έγιναν περίπου 600 χιλιάδες συλλήψεις σε όλη την Τουρκία, δεκάδες από τους συλληφθέντες υπέκυψαν στα βασανιστήρια και δεκάδες άλλοι θεωρούνται «αγνοούμενοι»..

‘Επισήμως όμως έχουν καταγραφεί μόνον «50 θάνατοι κρατουμένων».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το φθινόπωρο τριακόσιοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές.

Τέλος, οι Εβρέν -Σαχίνκαγια λόγω της πολύ μεγάλης ηλικίας τους αναμένεται να μην οδηγηθούν στις φυλακές να εκτίσουν την ποινή που θα τούς επιβληθεί από το ποινικό δικαστήριο της τουρκικής πρωτεύουσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα