Και ο μήνας έχει εννιά…

Η φράση «και ο μήνας έχει εννιά», αποτελεί μια από τις πιο γνωστές παροιμίες που έχουν συνδεθεί με την ανεμελιά και την ξέγνοιαστη ζωή, χωρίς βάσανα και έγνοιες.

Η επικρατέστερη εκδοχή για τη φράση αυτή είναι η εξής: Στα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους, ύστερα από πολύχρονη δουλειά, ο δημόσιοι υπάλληλοι πληρωνόντουσαν κάθε εννιά ημέρες και όχι κάθε μήνα που επικράτησε αργότερα. Από αυτήν λοιπόν την αιτία πιστεύεται ότι βγήκε και η φράση: «εννιά έχει ο μήνας».

Η δεύτερη εκδοχή ίσως να προέρχεται από την απάντηση που έδωσαν οι Σπαρτιάτες στους Αθηναίους, όταν αυτοί τους

ζήτησαν για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες: «Είναι εννέα του μηνός και δεν είναι γιομάτο το φεγγάρι …».

Μια ακόμη εκδοχή, συνδέει τη φράση αυτή με το οθωμανικό παρελθόν. Στο τραγούδι «ο μήνας έχει εννιά», της Βίκυς Μοσχολιού, υπάρχουν τούρκικες λέξεις όπως «ντουνιάς» τι θα «καζαντίσουμε», με αποτέλεσμα ο αριθμός εννιά της ξεγνοιασιάς να συνδέεται με τον ένατο μήνα του μουσουλμανικού σεληνιακού ημερολογίου που είναι ο μήνας του Ραμαζανιού. Κατ’ αυτόν το μήνα οι πιστοί μουσουλμάνοι δεν εργάζονται, προσεύχονται όλη μέρα και το βράδυ, με τη δύση του ηλίου, όταν τερματίζεται η ημερήσια νηστεία, επιτρέπεται το φαγητό σε μεγάλες ποσότητες.

Ακούστε το τραγούδι:

Keywords
Τυχαία Θέματα