Ιταλός ΥΠΕΞ: «Επέμβαση στη Συρία θα προκαλέσει ανάφλεξη σε όλη τη Μέση Ανατολή»

Μία ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, προειδοποίησε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Μάριο Μάουρο, προσθέτοντας πως η εκδίωξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας είχε υποστηρίξει τη στρατιωτική δράση στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, όπως και την εκστρατεία του NATO

στη Συρία. Αλλά η ιταλική κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν βάσεις στο έδαφός της εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιτεθούν στη Συρία χωρίς εντολή του ΟΗΕ.

«Η Ιταλία, μία χώρα που ουδέποτε απέφυγε τις ειρηνευτικές αποστολές και τα καθήκοντά της για τη σταθεροποίηση σε περιοχές που κινδύνευαν να αποσταθεροποιήσουν είτε τη χώρα μας, είτε την Ευρώπη μας, προειδοποιεί: “προσοχή”», τόνισε ο Μάουρο.

Ο 52χρονος υπουργός, που προέρχεται από το κόμμα Επιλογή Πολιτών (SC) του πρώην τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, και πρώην στέλεχος του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Λαός της Ελευθερίας (PdL) και διατηρεί δεσμούς με σημαντικά καθολικά κινήματα, δήλωσε πως «πόλεμος και ειρήνη στη Συρία σημαίνει πόλεμος και ειρήνη σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Ο Μάουρο υπέδειξε την αναταραχή σε γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, όπως και την απειλή που αντιπροσωπεύει η γενίκευση της σύρραξης στη Συρία για την ασφάλεια του Ισραήλ και για τα συμφέροντα άλλων κρατών της περιφέρειας, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν κι η Τουρκία.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στη Συρία, το οποίο προσωρινά τουλάχιστον μοιάζει να απομακρύνεται, ο Μάουρο δήλωσε πως «η εξαπόλυση μίας στρατιωτικής δράσης, πολύ περισσότερο μονομερώς, θα υπέσκαπτε τις καλοπροαίρετες προσπάθειες όλων εκείνων των κρατών που επιδιώκουν μία πολιτική λύση».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «η θέση της Ιταλίας, που συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό κι η Γερμανία, είναι ο καλύτερος δρόμος για να προχωρήσουμε» και επισήμανε πως οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να επαναλάβουν τις προσπάθειες για να φέρουν τη συριακή κυβέρνηση και τους αντάρτες στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ώστε αυτοί οι ίδιοι να αποφασίσουν ποιος πρόκειται να κυβερνά τη Συρία στο μέλλον.

«Σήμερα ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο Άσαντ πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν ρόλο, ενώ άλλοι τον θέλουν οριστικά έξω από την εικόνα. Θα ανακαλύψουμε ποιος συμβιβασμός θα προκύψει από τον διάλογο αυτόν μόνον όταν τα δύο μέρη καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι», πρόσθεσε ο Μάουρο.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ πρόσθεσε επίσης πως η χώρα του θα συνδράμει την πρώην αποικία της, τη Λιβύη—η οποία πασχίζει να αποκαταστήσει το νόμο και την τάξη μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011—αναλαμβάνοντας να εκπαιδεύσει περίπου 5.000 άνδρες των ενόπλων της δυνάμεων στην Ιταλία.

Η πρωτοβουλία αυτή, που συμφωνήθηκε με τους εταίρους της Ιταλίας τον Ιούνιο, κατά τη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ πιο προηγμένων κρατών του πλανήτη (G8), «θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες με την άφιξη των πρώτων 400 ανδρών», υπογράμμισε ο Μάουρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα