Ιταλία και Ισπανία αλλάζουν τον νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων

Οι δύο Κυβερνήσεις «ρίχτηκαν» στη μάχη κατά τις διαφθοράς και του «μαύρου» πολιτικού χρήματος

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας συμφώνησε να καταργήσει την κρατική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια ανάμεσα στο διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πολιτών και της άρχουσας τάξης. Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα χαρακτήρισε την απόφαση ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εργασία και την αξιοπιστία της πολιτικής και των θεσμών της».

Η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, διαλύει το σύστημα κρατικής χρηματοδότησης που διατίθεται

ανάλογα με τον αριθμό των εδρών που κέρδισαν τα κόμματα στις εθνικές εκλογές και προτείνει ένα εθελοντικό σύστημα ιδιωτικής χρηματοδότησης. Το διάταγμα θα πρέπει να ψηφιστεί σε νόμο από το Κοινοβούλιο εντός 60 ημερών, προκειμένου να παραμείνει σε ισχύ.

Ο Λέττα, ο οποίος ηγείται μιας κυβέρνησης που σχηματίζεται από τους Δημοκρατικούς , κεντρώα κόμματα και την αποσχισθείσα φατρία της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισε την ανάγκη να κοπεί η χρηματοδότηση στα κόμματα σε ομιλία του στο κοινοβούλιο πριν την ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη. Η κρατική χρηματοδότηση έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων της Ιταλίας και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Το Κίνημα ήταν το μόνο κόμμα που παραιτήθηκε από τα κρατικά κονδύλια μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, στις οποίες αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα. «Προκειμένου να εγκαταλειφθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων, αρκεί να μην την αποδεχθούμε, ακριβώς όπως έκανε το Κίνημα, αφήνοντας μέχρι και 42 εκατ. ευρώ. Το διάταγμα του Λέτα είναι η πολλοστή κοροϊδία », έγραψε ο Μπέμπε Γκρίλο στο blog του.

Ισπανία:

Το υπουργικό συμβούλιο της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας ενέκρινε σήμερα ένα σχέδιο νόμου για τον αυστηρότερο έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, στον απόηχο των σκανδάλων διαφθοράς τα τελευταία χρόνια στα οποία ενεπλάκησαν τα κόμματα εξουσίας.

Ο νόμος θα απαγορεύει σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχειρήσεις να πραγματοποιούν δωρεές σε κόμματα και οι τράπεζες δεν θα μπορούν πια να διαγράφουν τα χρέη τους ή να τους προσφέρουν χορηγήσεις με επιτόκια τα οποία κάτω από τα επίπεδα της αγοράς.

Αυτή τη στιγμή οι δωρεές σε κόμματα επιτρέπονται, μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ το χρόνο.

«Όλες οι παράνομες δωρεές θα πρέπει να επιστρέφονται» δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) και οι Σοσιαλιστές, έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς τα τελευταία χρόνια.

Ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος ομολόγησε σε έναν δικαστή ότι διοχέτευε παράνομα δωρεές από μεγιστάνες του κατασκευαστικού κλάδου σε ηγετικά στελέχη του κόμματος, ενώ ο ίδιος βρέθηκε να έχει σε ελβετικούς λογαριασμούς 48 εκατομμύρια ευρώ.

Το νομοσχέδιο ανακοινώνεται 10 μήνες αφότου είχε προαναγγείλει τη θέσπισή του ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τον ταμία ότι δεχόταν παράνομα πληρωμές. Ο Ραχόι διέψευσε ότι έκανε ο,τιδήποτε επιλήψιμο.

The post Ιταλία και Ισπανία αλλάζουν τον νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα