Ισορροπη Αναπτυξη

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται Ανάπτυξη. Η Ελλάδα χρειάζεται Ισόρροπη Ανάπτυξη. Στην Ελλάδα του αύριο δεν πρέπει να πλουτίζουν μόνον οι μεσάζοντες και οι εισαγωγείς. Δεν πρέπει ποτέ ξανά, να πλουτίσουν λίγες οικογένειες αλλά να ευημερούν χιλιάδες νοικοκυριά που θα εργάζονται σκληρά και θα ανταμείβονται για τις προσπάθειες και τις θυσίες των τελευταίων ετών.

Η αύξηση του ΑΕΠ

της επόμενης δεκαετίας, θα πρέπει να συνοδευτεί από διάχυση του πλούτου σε όλες τις κοινωνικές και γεωγραφικές περιοχές και φυσικά απασχόληση για το 90% του ενεργού οικονομικά πληθυσμού.

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι η χώρα δεν χρειάζεται να επιστρέψει στις φαύλες, ανούσιες, υπερ-καταναλωτικές συνήθειες του παρελθόντος. Η Ανάπτυξη στην Ελλάδα του 2014 δεν θα είναι ίδια με εκείνη των εποχών της πρώτης δεκαετίας του 2000.

Η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει τους τομείς της οικονομίας, στους οποίους διαθέτει προφανές συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού και να τους ενισχύσει ξεκάθαρα, με κίνητρα φορολογικά και συστηματική διοχέτευση της εθνικής αποταμίευσης.

Η Ελλάδα χρειάζεται εξωστρέφεια και παραγωγικότητα. Ανταγωνισμό και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Παρά τη θεαματική αύξηση των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου, ακόμη και σήμερα ο εξαγωγικός τομέας της ελληνικής οικονομίας αντιστοιχεί στο 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Αντίστοιχα στις χώρες της Ευρωζώνης, οι εξαγωγικός τομέας αντιστοιχεί στο 42% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να δημιουργήσει μία ακόμη φούσκα καταναλωτισμού γύρω από την τουριστική της βιομηχανία μόνο. Διατηρήσιμη ανάπτυξη για την Ελλάδα σημαίνει μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας, με αγαθά υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, με εκμετάλλευση συγκριτικών πλεονεκτημάτων, αυξημένη δυνατότητα της χώρας να προσελκύει αξιοπρεπές μερίδιο άμεσων ξένων επενδύσεων, εξασφαλίζοντας περιβάλλον φιλόξενο για την επιχειρηματικότητα.

Δεν θα λυθούν τα προβλήματα της χώρας αν κουρευτεί το ελληνικό χρέος, αν καθιερωθούν τα ευρω-ομόλογα κι αν προκαταβληθούν στην Ελλάδα οι κοινοτικές επιδοτήσεις της επόμενης 5ετίας. Για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες του μέλλοντος πρέπει να δημιουργηθούν οι υποδομές του παρόντος.

Κράτος, δημόσια διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση και επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού και χρηματοδότησης που δημιουργήθηκαν μετά τον Μεσαίωνα της τελευταίας εξαετίας.

Γραφειοκρατία, ασταθές φορολογικό πλαίσιο, μικροδιαφθορά τοπικών εξουσιών και δικαστική δυσλειτουργία πρέπει πρώτα να εξουδετερωθούν και κατόπιν η Ελλάδα να διεκδικήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και εμπιστοσύνη από τους εταίρους και τις αγορές….

The post Ισορροπη Αναπτυξη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα