«Ιππής» με τέρμα τα γκάζια

Καλοκαίρι χωρίς Αριστοφάνη, δεν γίνεται. Φέτος ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Γιάννης Ζουγανέλης, αποτελούν το πρωταγωνιστικό κωμικό δίδυμο στους «Ιππής», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σταμάτη Φασουλή, στη νέα συμπαραγωγή του Θεάτρου Ακροπόλ με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η παράσταση ανεβαίνει στις 4 και 5 Ιουλίου στο θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη,

ενώ στις 20 και 21 Ιουλίου ο θίασος θα παρουσιαστεί στο κοινό της Επιδαύρου. Ο Σταμάτης Φασουλής εκτός από τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει και το δύσκολο στοίχημα της μετάφρασης του έργου. Η Μπέτυ Δραμισιώτη επιμελήθηκε τις χορογραφίες, ενώ τα σκηνικά φιλοτέχνησε ο Μανώλης Παντελιδάκης και τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη.

Οι «Ιππής» είναι το πρώτο από τα έργα του που ο Αριστοφάνης υπογράφει με το όνομά του. Είναι μια κατεξοχήν πολιτική κωμωδία που διδάχτηκε το 424 π.Χ. στα Λήναια, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Το έργο ασκεί οξύτατη κριτική προς τον αρχηγό των Δημοκρατικών Κλέωνα, ρόλο που έπαιξε ο ίδιος ο Αριστοφάνης, καθώς κανένας άλλος δεν το αποτολμούσε.

Στο στόχαστρο της αριστοφανικής σάτιρας βρίσκεται η δημαγωγία των πολιτικών, με τους δύο κεντρικούς ήρωες, τον Παφλαγόνα και τον Αλλαντοπώλη, να διεκδικούν μαχητικά την εύνοια του Δήμου και της κοινής γνώμης.

Η παράσταση κλείνει το μάτι στον θεατή, προβάλλοντας τα τρωτά της σύγχρονης πολιτικής σκηνής: τα ρουσφέτια, τα επικοινωνιακά παιχνίδια, τον λαϊκισμό αλλά και την αφέλεια του μέσου πολίτη.

Πρόκειται για την πιο καυστική ίσως σάτιρα του Αριστοφάνη, η οποία αν και αναφέρεται σε πρόσωπα και καταστάσεις του Πελοποννησιακού πολέμου, σχετίζεται απόλυτα με το σήμερα και τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο τόπος μας, μέσα όμως από την ανεπανάληπτα κωμική ματιά του μεγάλου μας ποιητή. Η παράσταση θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, με σταθμούς, μεταξύ άλλων στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, στην Κομοτηνή, στις Σέρρες, στα Γιαννιτσά, στο αμφιθέατρο της Σίβηρης, στην Πάτρα, στον Πειραιά, στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα (Αθήνα), στη Ραφήνα, στην Τρίπολη, στο θέατρο Πέτρας (Αθήνα).

Παίζουν οι : Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Ζουγανέλης, Τάκης Παπαματθαίου , Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Γιώργος Καύκας. Κορυφαίος του χορού: ο Γιάννης Σαμσιάρης. Στον χορό παίζουν με αλφαβητική σειρά: οι Παναγιώτης Αργυριάδης, Δημήτρης Διακοσάββας, Γιάννης Καραούλης, Γιώργος Κολοβός, Δημήτρης Κοντός, Νίκος Ορτετζάτος, Γιώργος Παπαγεωργίου, Χάρης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σιώνας, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Τουρνάκης, Γιάννης Τσιακμάκης, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης.Χορεύει ο Λάμε Έντγκεν. Τους στίχους των πολλών τραγουδιών της παράστασης έγραψε η Λίνα Νικολακοπούλου, πάνω σε μουσικές του Γιώργου Χριστιαννάκη.

Πληροφορίες: 4 και 5 Ιουλίου «Ιππής», θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη, 20 και 21, αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, φοιτητικό:15 ευρώ, κάτοχοι κάρτας ανεργίας: 10 ευρώ, ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ. Προπώληση εισιητίρων, στα Public Θεσσαλονίκης, στα ταμεία του Κ.Θ.Β.Ε., στο www.viva.gr και στο τηλ.13855.

Πηγή:www.clickatlife.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα