Ιδού η ατζέντα του Euroworking Group για την Ελλάδα

Αποκλειστικό θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας των χωρών της Ευρωζώνης (Euroworking Group) την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, είναι η χώρα μας και η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Τσακλόγλου, ενώ οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν από τους εκπροσώπους της τρόικας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά.

Θα εξετασθούν, στην εν λόγω

συνεδρίαση, οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις της διετίας 2013 – 2014, τα διαρθρωτικά μέτρα που θέτει ως προαπαιτούμενες δράσεις η τρόικα, ζητήματα σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ που θα προκύψει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016, το μακροοικονομικό σενάριο για τη επόμενη τριετία, καθώς και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Θα συζητηθεί ακόμη η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, αλλά και το πώς θα υλοποιηθεί η διετής παράταση στην Ελλάδα, για να υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν πως στη συζήτηση αναμένεται να βρεθεί και το πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους από την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν οι δυνατότητες δανεισμού της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) προκειμένου να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα, στην τρέχουσα τιμή στην αγορά και υψηλότερης ονομαστικής αξίας, διαγράφοντας με τον τρόπο αυτό μέρος του χρέους.Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα