ΙΑΕΑ: Η Β. Κορέα προσπαθεί να θέσει σε λειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα της

Την προσοχή της στη Βόρεια Κορέα έχει στρέψει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, καθώς, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, παρατηρήθηκαν δραστηριότητες σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε προσπάθειες επαναλειτουργίας αντιδραστήρα.

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε ότι η υπηρεσία συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Γιονγκμπιόν κυρίως μέσω δορυφορικών εικόνων. «Παρατηρήθηκαν δραστηριότητες

που παραπέμπουν σε προσπάθειες επαναλειτουργίας του 5MW(e) αντιδραστήρα» τόνισε ο Αμάνο στο συμβούλιο της ΙΑΕΑ.

«Ωστόσο, καθώς η ΙΑΕΑ δεν έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αυτές δεν είναι δυνατό να πούμε με βεβαιότητα εάν έχει τεθεί σε επαναλειτουργία ο αντιδραστήρας αυτός» τόνισε ο Αμάνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Πιονγιάνγκ τον Απρίλιο είχε ανακοινώσει ότι θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία τον απαρχαιωμένο ερευνητικό αντιδραστήρα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν, ο οποίος είναι ικανός, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, να παράγει πλουτώνιο για βόμβες. Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας σταμάτησε να λειτουργεί από το 2007 στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας που επετεύχθη με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

The post ΙΑΕΑ: Η Β. Κορέα προσπαθεί να θέσει σε λειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα της appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα