Η τέως κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών μιλάει στο «Π» για την αναστάτωση στο χώρο της Παιδείας

Στη Φωτεινή Παπαδάκη

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνολικά ο χώρος της Παιδείας και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Αθηνών επισημαίνει σε δηλώσεις της στο «Π» η Μαρίκα Θωμαδάκη, τέως κοσμήτωρ και καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η Πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να αντιδράσει, χρησιμοποιώντας το έσχατο μέσον αντίδρασης, δεδομένου ότι η Πανεπιστημιακή κοινότητα πλήττεται στο σύνολό της και αυτό έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την ελληνική

κοινωνία».

Τονίζει δε πως «οι ενέργειες της Πολιτείας θέτουν σε κίνδυνο τόσο την Παιδεία όσο και την κοινωνία» και προσθέτει πως «ολόκληρη η Παιδεία πρέπει να είναι στο επίκεντρο ανησυχιών και φροντίδας της κυβερνήσεως. Διαφορετικά, διαταράσσεται η σταθερότητα του κοινωνικού ιστού. Δηλαδή, δημιουργείται ρήγμα ανάμεσα στην κοινωνία και την εκπαίδευση, στην κυβέρνηση και την κοινωνία».

Αναφερόμενη στο πλήγμα που υφίστανται οι νεοεισαχθέντες φοιτητές στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αλλά και οι φοιτητές συλλήβδην η κ. Θωμαδάκη υπογραμμίζει πως «από τέτοιες αποφάσεις ορισμένες ομάδες εκπαίδευσης πλήττονται πάντα. Όμως, για να φτάσει η Σύγκλητος σε αυτή την απόφαση σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα». Καλεί μάλιστα την κοινή γνώμη να γίνει «κοινωνός της Πανεπιστημιακής κοινότητας» και να κατανοήσει τα προβλήματα που απασχολούν τόσο τους καθηγητές του Πανεπιστημίου όσο και τα παιδιά του.

Η τέως κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει πως η απεργία είναι ένα παλαιό μέσον, θεωρεί όμως πως η απόφαση της Συγκλήτου είναι μονόδρομος και πως για να έφτασε η κοινότητα σε αυτό το σημείο έχει σοβαρούς λόγους.

Σχετικά με την προσφυγή των ανθρώπων του Πανεπιστημίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακόμα και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο η ίδια εκφράζει την πεποίθησή της πως η Δικαιοσύνη θα δράσει αργά.

«Αν έχει άμεση ανταπόκριση το δικαστήριο στο πρόβλημα τότε συμφωνώ με την προσφυγή», σημειώνει και προσθέτει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να δώσει απάντηση.

Για το «τέρας» της διαθεσιμότητας που απειλεί να μπει στα Πανεπιστήμια δηλώνει πως όσοι διαβάζουν πίσω από τις λέξεις μπορούν να καταλάβουν πως διαθεσιμότητα σημαίνει απόλυση. «Αν ισχύει αυτός ο φόβος, τον οποίο μου μεταφέρουν και πολλοί συνάδελφοι, τότε αποψιλώνονται οι γραμματειακοί υπάλληλοι και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο», εξηγεί η κ. Θωμαδάκη.

Αναφερόμενη στους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαθεσιμότητας, η ίδια τονίζει το ρόλο τους και τη σημαντικότητά τους στη λειτουργία του Ιδρύματος.

«Οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι απαραίτητοι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκεκριμένα έχει πολύ μεγάλες ανάγκες», δηλώνει και αναφέρει πως πρόκειται για έναν πολύ «ζωηρό» οργανισμό, ο οποίος συνεχώς πρέπει να τροφοδοτείται από νέους ανθρώπους.

«Οι άνθρωποι που εκτελούν χρέη διοικητικών υπαλλήλων χρειάζονται και για τα απλά καθήκοντα, αλλά και για την εξέλιξη και έρευνα του Πανεπιστήμιου, καθότι οι αρμοδιότητες που έχουν είναι πολλές», αναφέρει η τέως κοσμήτωρ.

Τέλος, απαντώντας στο αν οι αποφάσεις των Πανεπιστημίων για αναστολή της λειτουργίας τους έρχεται να ενισχύσει την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για την Παιδεία, η ίδια απαντά:

«Το Δημόσιο δωρεάν-το τονίζω-Πανεπιστήμιο έχει σταθεί επί χρόνια στο πλευρό της ελληνικής οικογένειας. Τέτοια προβλήματα μάλιστα έχουν δηλώσει και Ιδρύματα του εξωτερικού. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας και ελευθερίας του Έλληνα να έχει πρόσβαση στη γνώση».

Ολοκληρώνοντας, υπενθυμίζει πως «το Πανεπιστήμιό μας έχει ήδη αξιολογηθεί στο εξωτερικό και κατόρθωσε να σταθεί όρθιο σε δύσκολες στιγμές». «Έτσι και τώρα», τονίζει «πρέπει να δείξει ότι ο Έλληνας είναι όρθιος και στέκεται απέναντι στο Κράτος και τη Βία, για να θυμηθούμε και τον Αισχύλο στον Προμηθέα Δεσμώτη».

«Όταν οι νόμοι είναι άδικοι οφείλουμε να στεκόμαστε όρθιοι, πάντα με ειρηνικό τρόπο», καταλήγει.

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας τα εξής Πανεπιστημιακά Ιδρύματα: Αθηνών (ΕΚΠΑ), Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Αριστοτέλειο (ΑΠΘ), Κρήτης, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Πατρών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

http://www.paraskhnio.gr/2013/09/24/anastatosi-prokalei-i-apofasi-gia-lo/

Keywords
Τυχαία Θέματα