Η πρωτεΐνη στα ούρα σχετίζεται με το προσδόκιμο ζωής

Πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα αναδεικνύουν την ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, μια κατάσταση που ονομάζεται πρωτεϊνουρία, και τη θνησιμότητα.

Η μελέτη δείχνει πως τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που έχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα έχουν σημαντικά χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υγιείς άνθρωποι έχουν πολύ μικρή ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα τους, από τη στιγμή που οι νεφροί τους λειτουργούν αποτελεσματικά ως φίλτρα, έτσι ώστε να συγκρατείται η πρωτεΐνη μέσα

στο σώμα. Η πρωτεΐνουρία είναι μια πρώιμη ένδειξη ενός βαθμού βλάβης στους νεφρούς, εξαιτίας της οποίας επιτρέπεται η διαρροή της πρωτεΐνης.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση εργαστηριακών τιμών από 810.000 ασθενείς στην Alberta του Καναδά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ήπια ή σοβαρή πρωτεϊνουρία συνδέθηκε με μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-85 ετών. Για παράδειγμα, το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες και τις γυναίκες στην ηλικία των 40 χωρίς πρωτεϊνουρία ήταν μεγαλύτερο κατά 15.2 και 17.4 χρόνια αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν σοβαρή πρωτεϊνουρία. Όταν η σύγκριση έγινε με άτομα που είχαν ήπια πρωτεϊνουρία, το κέρδος στο προσδόκιμο ζωής ήταν 8.2 χρόνια για τους άνδρες και 10.5 χρόνια για τις γυναίκες χωρίς πρωτεϊνουρία.

Υπάρχει λοιπόν μια σοβαρή μείωση του προσδόκιμου ζωής που σχετίζεται με τη σοβαρότητα της πρωτεϊνουρίας. Η σοβαρότητα της χρόνιας νεφρικής νόσου και η συσχέτισή της με διάφορους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της θνησιμότητας, ήταν ήδη γνωστή στην επιστημονική κοινότητα. Η επίδραση της πρωτεϊνουρίας, όμως, στο προσδόκιμο ζωής δεν είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν.

Οι συμμετέχοντες στην παρούσα μελέτη δεν είχαν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, αλλά για κάθε άτομο υπήρχε κάποιος λόγος για τον οποίον διεξήχθη η εξέταση ανίχνευσης της πρωτεΐνης στα ούρα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να γενικευτούν σε παρόμοιους πληθυσμούς ασθενών στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Τα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα μπορεί να λειτουργήσουν σαν ένα βαρόμετρο της ευεξίας του ατόμου και του προσδόκιμου ζωής του, ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νεφρική νόσο. Η μελέτη αυτή, λοιπόν, στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι ο προληπτικός έλεγχος για την ανίχνευση της πρωτεϊνουρίας μπορεί να παρατείνει τον χρόνο ζωής των ατόμων. Κάνει, επομένως, πιο εύκολη την κατανόηση της σημαντικότητας της εξέτασης ούρων από τους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και τους φορείς της πολιτείας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η πρωτεϊνουρία είναι βασικός δείκτης κακής υγείας, οι στρατηγικές για τη βελτίωση του εντοπισμού της θα πρέπει να είναι προτεραιότητα των ειδικών.

Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν ότι οι επαγγελματίες υγείας στα κέντρα πρωτοβάθμιας πρόληψης θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν πιο συχνά τα άμεσα διαθέσιμα και χαμηλού κόστους τεστ για την ανίχνευση της πρωτεΐνης στα ούρα σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νεφρική νόσο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο στόχος είναι η ενθάρρυνση των ιατρών της πρωτοβάθμιας πρόληψης να ελέγχουν όλα τα άτομα που έχουν διαβήτη, υπέρταση και οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου.

Η επιστημονική κοινότητα σήμερα αναφορικά με την πρωτεϊνουρία γνωρίζει τα εξής:

-Η πρωτεϊνουρία είναι η παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα και συνιστά μια πρώιμη ένδειξη νεφρικής βλάβης
-Ανιχνεύεται με τη βοήθεια μιας απλής εξέτασης ούρων που μπορεί να διεξαχθεί στο ιατρείο
-Τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου θα πρέπει να κάνουν εξέταση ούρων για τον ενδεχόμενο εντοπισμό πρωτεϊνουρίας. Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί, όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, καθώς επίσης και οι Αφρικανοί της Αμερικής, οι Λατίνοι, οι Ασιάτες και οι Ινδιάνοι.

Εάν η πρωτεϊνουρία επιβεβαιωθεί, ο ιατρός θα πρέπει να καταδείξει την αιτία και να προχωρήσει σε ένα θεραπευτικό πλάνο που είναι πιθανό να περιλαμβάνει φάρμακα, ειδική διατροφή και αλλαγή του τρόπου ζωής.

Πηγή: medicalnewstoday

Keywords
Τυχαία Θέματα