Η ώρα των τραπεζών

Προτού ακόμη ανοίξει η λεωφόρος των αγορών για τη χρηματοδότηση των αναγκών του Δημοσίου σε κόστος πολιτισμένης, αξιόπιστης χώρας, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα και προσελκύει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Τις τελευταίες μέρες, οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ξένων επενδυτικών οίκων περιδιαβαίνουν την Αθήνα και συζητούν με συγκεκριμένους όρους την έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελληνική οικονομία μέσω της αγοράς τραπεζικών μετοχών.

Όλα δείχνουν ότι και η νέα
έκθεση της Blackrock πιστοποιεί ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα που σε καμιά περίπτωση δεν θα ξεπερνούν τα 6 δις Ευρώ

Tο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει άμεσα διαθέσιμα κεφάλαια περισσότερα των 10 δις Ευρώ. Πρώτη εικόνα για τα αποτελέσματα έδωσε χθες στις διοικήσεις της Εθνικής, της Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα συνολικά αποτελέσματα και όλες οι λεπτομέρειες από τα stress tests θα ανακοινωθούν την προσεχή Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Η Eurobank είναι κατά πάσα πιθανότητα η μοναδική τράπεζα που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με μετρητά, της τάξης των 2,5 δις Ευρώ και γι’ αυτό η Κυβέρνηση καταθέτει αμέσως στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο που θα περιγράφει τις διαδικασίες για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης σε κοινές μετοχές σε κάθε περίπτωση που μια τράπεζα προσφεύγει –για μία ακόμη φορά- στην κρατική στήριξη. Τίθεται ανώτατο όριο στις αμοιβές των διοικήσεων και των στελεχών των 4 συστημικών τραπεζών. Η ανώτατη αμοιβή οποιουδήποτε μέλους – διοίκησης τράπεζας, δεν μπορεί –σε καμία περίπτωση- να ξεπερνά το 10πλάσιο του μέσου μισθού της τράπεζας ή το 15πλάσιο του μέσου μισθού της χώρας.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει δημόσιες προτάσεις για την εξαγορά των warrants που έχουν εκδώσει οι τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό το ΤΧΣ αποδεσμεύει τις τραπεζικές μετοχές που συνδέονται με τα warrants κι επομένως οι μετοχές αυτές μπορούν να πωληθούν απευθείας σε ιδιώτες επενδυτές που ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους…

The post Η ώρα των τραπεζών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα