Η νορβηγική διατροφή μειώνει τη χοληστερόλη


Μειώνει τη χοληστερόλη, πιθανώς και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ μπορεί να αποτελέσει καλή εναλλακτική λύση για όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό από τη μεσογειακή διατροφή.

Ο λόγος για τη νορβηγική διατροφή, η οποία σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα είναι αρκετά υγιεινή, καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αρκετά ψάρια, μύρτιλλα, σπαράγγια, διάφορα είδη μούρων, κυνήγι και αυγοτάραχο.
Επιστήμονες από τη Φινλανδία μελέτησαν τις ευεργετικές επιδράσεις της νορβηγικής διατροφής, επειδή τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να γίνεται

αρκετά δημοφιλής σε πολλές περιοχές της βόρειας Ευρώπης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 166 παχύσαρκοι ασθενείς από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ισλανδία, από τους οποίους οι μισοί αντικατέστησαν τη διατροφή τους με τη νορβηγική.

Όλοι οι ασθενείς συνέχισαν να λαμβάνουν την ίδια ποσότητα θερμίδων, ωστόσο εκείνοι που ακολουθούσαν τη νορβηγική διατροφή άρχισαν να καταναλώνουν ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, μύρτιλλα και άλλα φρούτα της ίδιας οικογένειας. Επίσης, το κρέας που κατανάλωναν περιελάμβανε μόνο κυνήγι και πουλερικά, που περιέχουν λιγότερα λιπαρά από ό,τι το χοιρινό και το βοδινό.

Όπως διαπιστώθηκε στο τέλος της έρευνας, η οποία είχε διάρκεια 24 εβδομάδων, όσοι ακολουθούσαν τη νορβηγική διατροφή παρουσίασαν μείωση της χοληστερόλης κατά 4%, ενώ οι υπόλοιποι δεν σημείωσαν καμία διαφορά.

Επίσης, μειώθηκαν τα επίπεδα των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στο αίμα, η οποία συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια και τον διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Matti Uusitupa από το πανεπιστήμιο Eastern Finland, που διεξήγαγε την έρευνα, ακόμη και οι μικρές μειώσεις στη χοληστερόλη είναι σημαντικές, επειδή μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Keywords
Τυχαία Θέματα