Η μεταρρύθμιση της σκέψης

Η χώρα μας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις είναι για πρώτη φορά, από την αρχή της κρίσης, σε θέση να μπορεί να μιλήσει επί της ουσίας για όρους ανάπτυξης. Τα σύννεφα της αβεβαιότητας απομακρύνονται. Το κλίμα αλλάζει. Και ο κανόνας ότι «στην οικονομία το 50% είναι ψυχολογία», έχει ιδιαίτερη αξία τώρα.

Είναι προφανές λοιπόν ότι, πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή τη φάση και τις δυνατότητες που έχουμε καταφέρει να αθροίσουμε. Είναι ζωτικής σημασίας η διάχυση ενός κλίματος αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης. Έτσι, από το μεγάλο κύκλο αλλαγών για τις οποίες έχει γίνει σκληρή προετοιμασία

με επίκεντρο τη λειτουργία του κράτους, υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που στρατηγικά προτάσσουμε.

Μεταρρυθμίσεις που διαμορφώνουν ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Ένα πρότυπο που απαλλάσσει τη χώρα από διαρθρωτικές και θεσμικές αδυναμίες, οι οποίες δεν επέτρεπαν τη διαμόρφωση βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου. Ένα πρότυπο, το οποίο να βασίζεται στους παραγωγικούς μας πόρους και στους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.

Ένα πρότυπο που να εγγυάται μια βιώσιμη ισορροπία ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική συνοχή και τη προστασία του περιβάλλοντος. Το κυβερνητικό έργο στοχεύει ακριβώς σε αυτό. Αυτή είναι η κατεύθυνση την οποία έχει διατυπώσει σε όλα τα επίπεδα ο πρωθυπουργός και αυτήν ακολουθούμε στο ΥΠΕΚΑ.

Με τη βασική αρχή ότι, ανάπτυξη και περιβάλλον όχι μόνο δεν είναι αντιθετικές έννοιες, αλλά είναι απολύτως συμπληρωματικές. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο δημιουργείται μια σταθερή δομή για καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, για ένα στιβαρό και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το ΥΠΕΚΑ έχει ένα ευρύτατο και πολυεπίπεδο φάσμα αρμοδιοτήτων.

Προτεραιότητές μας είναι:

I. Η προώθηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, είτε στη μορφή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είτε στη μορφή ορυκτού πλούτου, όπως για παράδειγμα οι υδρογονάθρακες.

II. Η εξοικονόμηση ενέργειας (η ευγενέστερη μορφή ενέργειας είναι αυτή που δεν καταναλώνεται).

III. Η σωστή λειτουργία ενεργειακής αγοράς, που εξασφαλίζει την ισορροπημένη συμμετοχή όλων των μερών και κυρίως συμβάλει στην επίτευξη του κεντρικού στόχου της πολιτικής.

IV. Η ανάπτυξη έργων υποδομής δικτύων και διασυνδέσεων στο εσωτερικό, αλλά και διεθνώς.

Όμως αυτός ο δρόμος είναι μακρύς. Και για να τον διανύσουμε, επιβάλλεται η προσαρμογή μας σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον ιδιαίτερα απαιτητικό. Με σταθερότητα και κινήσεις προσανατολισμένες και βάθος χρόνου. Με στρατηγική πλεύσης, που δεν μπορεί να αλλάζει με κάθε κυβέρνηση. Αυτή είναι μια τεράστια εθνική υπόθεση και ως τέτοια πρέπει να τη διαχειριστούμε.

Ήρθε η στιγμή, με επώδυνο τρόπο, είναι αλήθεια, να κατανοήσουμε την ανάγκη της συνεννόησης στις βασικές κατευθύνσεις, καθώς οδεύουμε προς μια νέα πραγματικότητα. Και σε αυτό, είναι καθήκον μας να τοποθετηθούμε όλοι ξεκάθαρα.

Η Κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, θέτει τις βάσεις για αυτή την σταθερή πορεία. Για την εθνική πορεία, με λυμένα επιτέλους βασικά ζητήματα που δεν ταιριάζουν σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, της οποίας οι πολίτες έχουν κάνει πολύ μεγάλες θυσίες για να μην αμφισβητηθεί η θέση της.

Για αυτή την υπόθεση δουλεύουμε όλοι. Παγιώνοντας κάθε μέρα που περνάει μια αλλαγή σε κάθε τομέα. Πετυχαίνοντας σταδιακά, τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από όλες. Τη μεταρρύθμιση της σκέψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα