Η «μάχη» για την κεντρώα παράταξη

Η κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ, η κεντροαριστερά και η… τύχη της

Μέχρι και πέντε λεπτά πριν δώσουν το κείμενο για την Κεντροαριστερά στη δημοσιότητα, τα στελέχη που το υπέγραψαν είχαν έντονους προβληματισμούς και αναστολές για την ανταπόκριση που θα είχε στην κοινωνία η πρόσκλησή τους, αλλά και για το κατά πόσο η πρωτοβουλία τους θα πλαισιωθεί και από άλλους φορείς ή κόμματα που διαθέτουν κοινούς προβληματισμούς για τη μετά μνημονίου εποχή και το τι πρέπει να γίνει.

Του

Βαγγέλη Γιακουμή

Ένας εκ των στελεχών που υπογράφουν σημειώνει με έμφαση πως από την πρώτη στιγμή της κίνησης, όταν δημοσιοποιήθηκε, έγινε προσωπικά ο ίδιος αποδέκτης πολλών μηνυμάτων από την επαρχία κυρίως, καθώς αρκετοί γνωστοί και φίλοι του -προφανώς εγκλωβισμένοι στο υπάρχον πολιτικό σύστημα- ήθελαν να πληροφορηθούν περισσότερα για την κίνησή τους. Εκ των πραγμάτων δεν είχε καμία αγωνία, όπως λέει στο «Π», να δει αν το κείμενο και την πρωτοβουλία για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς, «αγκαλιάσουν» κόμματα ή στελέχη που προέρχονται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ: Θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων για κάτι τέτοιο, γιατί η κοινωνία θέλει να εκφραστεί και να συμμετέχει. Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, είναι και ο κεντροαριστερός ψηφοφόρος που θέλει συμμετοχή.

Στο ΠΑΣΟΚ, τους χαροποίησε η ιδέα ότι η πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά είναι κοντά τους πολιτικά. Χρειάζεται, όμως, προσοχή για να μη δοθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα πυροτέχνημα, για μια πρωτοβουλία από «θυγατρική» του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να θολώσει πολιτικά τα νερά και να ξεφύγει από την κριτική ή την αντιπαράθεση μνημόνιο και αντι-μνημόνιο.

Πολύ περισσότερο να μη φανεί ότι οι 58 είναι άλλη μια κίνηση που μετά από λίγο θα εξαφανιστεί ή θα απαξιωθεί πολιτικά μέσα στον χρόνο.

Ο ρόλος του γραμματέα

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, υπερασπιζόμενος την υπόθεση της Κεντροαριστεράς και πέρα από τις υπογραφές στο κείμενο των 58 έκανε το εξής:

Μετά από πολλές διαβουλεύσεις και συζητήσεις παρασκηνίου κατάφερε να ενώσει όλες τις φωνές σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές στους μηχανικούς και κάτω από την ίδια ομπρέλα βρέθηκαν κοινοί υποψήφιοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κάτι που δεν γίνεται σε κεντρικό επίπεδο για τον γνωστό λόγο: την άρνησή του κ. Κουβέλη, που έχει δώσει προσωπικά χαρακτηριστικά στην κόντρα με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Επομένως, στο χέρι των περισσότερων είναι να μπορέσει η κίνηση των 58 να βρει ακροατήριο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και όχι να «καπελωθεί», όπως υποστηρίζει η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, από τον κ. Σημίτη «που βιάστηκε» να υιοθετήσει την κίνηση. Μάλιστα, αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες ότι επίκεντρο της συμφωνίας του πρώην πρωθυπουργού για να έρθει πιο κοντά στην κίνηση εκφράζοντας την ικανοποίησή του ήταν το πρόσωπο του πρώην υπουργού του Τ. Γιαννίτση.

Ο ίδιος, σε ομιλία του στο βιβλίο που παρουσίασε με τίτλο «Η Ελλάδα σε κρίση», άσκησε έμμεσα κριτική στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, ενώ δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρος ως προς την κίνηση των 58. Παρ’ όλα αυτά, ακούγεται -ειδικά στις Βρυξέλλες- το όνομά του για πιθανός υποψήφιος ευρωβουλευτής στην περίπτωση που υπάρξει εκλογική συμπόρευση της κίνησης για την Κεντροαριστερά με το ΠΑΣΟΚ.

Ασκήσεις τακτικής με στόχο τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι αν η συγκυρία διαμορφωθεί διαφορετικά και δεν γίνει κάτι έκτακτο που θα αποσταθεροποιήσει το σύστημα, τότε υπάρχουν όλα τα εχέγγυα που θα τροφοδοτήσουν μια νέα προοπτική στη χώρα και τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα η χώρα να βγει στις αγορές, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, και να φύγει από το μνημόνιο.

Ειδικά για το τελευταίο, Σαμαράς και Βενιζέλος φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει πολιτικά σε αυτήν τη στρατηγική, γι’ αυτό και είναι εξίσου κατηγορηματικοί και οι δύο για μη λήψη νέων μέτρων.

Ειδικά πάνω σε αυτό, φαίνεται καθαρά πως έχει στρωθεί μια ολόκληρη επικοινωνιακή τακτική που θα εμφανίζει την κυβέρνηση λίγο πριν «σκίσει το μνημόνιο», προλαβαίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει δεσμευτεί για κάτι τέτοιο.

Οι πληροφορίες πάνω σε αυτό αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, τοποθετώντας τον είτε στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, είτε ακόμη και στη θέση του επιτρόπου, που κατέχει σήμερα η Μαρία Δαμανάκη.

Εξ ου και τα σενάρια για εκλογές αν η τρόικα επιμείνει σε νέα μέτρα. Η κυβέρνηση «διαρρέει» ότι θα στήσει κάλπες σε μια τέτοια περίπτωση, που φυσικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά κινήσεις τακτικής στο banterer κυβέρνησης και τρόικας.

Επομένως, τα πάντα είναι ανοικτά, σε ότι αφορά την τακτική. Αν θέλουν Σαμαράς και Βενιζέλος να αλλάξουν το κλίμα και να υπάρξει στοιχειωδώς έστω μια ελαφρά ανάκαμψη, τότε είναι καιρός, όπως λένε στελέχη και των δύο κομμάτων, να ξεκινήσουν τις διεργασίες. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που είναι εντελώς απαισιόδοξοι και πιστεύουν ότι το επόμενο διάστημα ο Αρμαγεδδών είναι προ των πυλών.

Πολιτικό ρεπορτάζ από το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί.

The post Η «μάχη» για την κεντρώα παράταξη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα