Η κρίση «γονάτισε» την Εκκλησία

Σε δεινή οικονομική κατάσταση φαίνεται πως έχουν έρθει η Εκκλησία και η πλειοψηφία των κοινωφελών ιδρυμάτων, λόγω της κρίσης και της πίεσης από την αυξανόμενη φορολόγηση των ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό, πως το 2010, ο απολογισμός της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) κατέγραφε έξοδα της τάξης των 16 εκατ. και έσοδα των 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής», έκτοτε, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, καθώς και η θέση της Εκκλησίας στην Εθνική Τράπεζα

της Ελλάδος, η οποία είναι της τάξης του 1,5%, έχει σταματήσει να της παρέχει εισόδημα, καθώς δεν καταβάλλεται, ως γνωστόν, μέρισμα από το 2008. Μάλιστα, το 2010, οπότε και εκλήθη από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου να συμμετάσχει στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, η Εκκλησία κατέβαλε το ποσό των 27 εκατ. ευρώ, για τη συγκέντρωση του οποίου, όμως, χρειάστηκε να προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Από την άλλη πλευρά, η Αρχιεπισκοπή, μέσω συσσιτίων, υποστηρίζει καθημερινά 10.000 ανθρώπους στην πρωτεύουσα και αποστέλλει μηνιαίως 5.000 «δώρα αγάπης» με τα απαραίτητα για τον μήνα. Υπολογίζεται ότι ανά την επικράτεια 50.000 άνθρωποι διατρέφονται πλέον καθημερινά από τις Μητροπόλεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα