Η γενιά των… κάτω από πεντακόσια ευρώ

Περίπου 700.000 χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 586 ευρώ (κατώτατος μισθός) το μήνα. Ενώ όνειρο θερινής νυκτός αποτελεί για τους νέους κάτω των 25 ετών, τους ευέλικτα απασχολούμενους αλλά και όσους συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα ο κατώτατος μισθός. Από την άλλη, οι μέσες αποδοχές έχουν πάρει την κατιούσα τείνοντας να προσεγγίσουν τα κατώτατα όρια.

Αυτό το αποτέλεσμα προήλθε από επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις είτε με μετατροπή των θέσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασία. 300.000 άτομα έχουν χάσει το «παραδοσιακό” οκτάωρο με ό,τι

αυτό συνεπάγεται για τις αποδοχές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μόνο το 2012 πάνω από 45.000 εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη στη μερική απασχόληση. Ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2013 «έχασαν» το παραδοσιακό οκτάωρο 14.452 εργαζόμενοι.

Τέλος, τα θετικά στοιχεία είναι ότι υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας. Ακόμη, στις νέες προσλήψεις έχουν καταστεί εκ νέου..ελκυστική την πλήρη απασχόληση λόγω των μεγάλων μειώσεων μισθών των τελευταίων χρόνων.


ΠΗΓΗ: Εθνος της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα