Η Ελβετία μας «αφήνει» χωρίς.. αίμα!

Με απόφαση της η Ελβετία γνωστοποιεί ότι από το 2015 αλλά και για τα επόμενα έξι χρόνια θα προχωρήσει σε «κούρεμα» μονάδων αίματος που προορίζονταν για την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι στη χώρα μας θα φτάνουν 2.500 μονάδες αίματος λιγότερες ανά έτος. Έτσι, και ενώ απ’ το 1990 η Ελληνοελβετική συμφωνία προέβλεπε τη στελέχωση ενός ισχυρού εθελοντικού κινήματος αιμοδοσίας, πλέον οι αρμόδιοι είναι αντιμέτωποι με την αποτυχία της πραγμάτωσης της ιδέας αυτής.

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία

του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσία η χώρα μας χρειάζεται περίπου 700.000 μονάδες. Από εγχώρια συλλογή η ελληνική «δεξαμενή» γεμίζει το πολύ με 600.000 έως και 670.000 μονάδες (σημειώνεται ότι το 45% από αυτά προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες ενώ το υπόλοιπο από το συγγενικό περιβάλλον του ασθενούς) και εισάγει 30.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία αξίας περίπου 4 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας αλλά και της Ελβετίας είχε προγραμματιστεί για μία ολόκληρη 20ετία προκειμένου να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος στην Ελληνική πολιτεία για να συλλέξει τις απαραίτητες ποσότητες αίματος από εθελοντές. Το ζητούμενο όμως, είναι ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ικανοποιητικό ρεύμα εθελοντισμού.
Οι ανάγκες περί αιμοδοσίας καλύπτονται όπως έδειξαν έρευνες με έσχατες λύσεις. Είναι ευρέως γνωστό, ότι εάν εξαιρεθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι συγγενείς των τραυματιών ή των ασθενών το πραγματικό ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών είναι αρκετά χαμηλό.
Νέα δεδομένα για την εθελοντική αιμοδοσία


Εάν και η διακοπή των μονάδων αίματος από την Ελβετία προκαλεί «πονοκέφαλο» στους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας αλλά και σε χιλιάδες ασθενείς υπάρχει το νέο σχέδιο για την Αιμοδοσία που προβλέπει τη δημιουργία 4 Κέντρων Αίματος σε πόλεις της Ελλάδος. Τα κέντρα αυτά θα βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και λέγεται ότι θα τελειοποιηθούν μέχρι το τέλος αυτού του έτους. Τα 4 Κέντρα θα είναι υπεύθυνα για τη διενέργεια του μοριακού ελέγχου αντί των 9 Κέντρων που υπάρχουν σήμερα, με εκείνο της Αττικής βεβαίως να συνεχίζει να σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος ελέγχοντας το 50% της διακινούμενης ποσότητας αίματος. Ταυτόχρονα, το καινούργιο αυτό σχέδιο προβλέπει ότι θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των νοσοκομείων με τον στόχο ότι αυτές θ’ αποτελέσουν την αφετηρία της εθελοντικής αιμοδοσίας ανά τη χώρα.
Βέβαια, τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης που διαπερνάει τη χώρα μας, οι υπηρεσίες αιμοδοσίας όπως ήταν φυσικό μείωσαν τους συνολικούς τις προϋπολογισμούς και τις εξωτερικές αιμοδοσίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι υπηρεσίες να μην οργανώνουν προγράμματα εξωτερικών αιμοληψιών και οι εθελοντές-αιμοδότες να εγκλωβίζονται στο ωράριο του δημοσίου, 7πμ έως και 3μμ και φυσικά μόνο στις υπηρεσίες των νοσοκομείων.

Φανερό παράδειγμα, αυτών των λίγων εθελοντών αιμοδοτών ήταν να μειωθούν και οι μονάδες αίματος της εθνικής δεξαμενής. Ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας , πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το 2011 συγκεντρώθηκαν μόλις 586.000 μονάδες αίματος, λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου ενώ οι εκτιμήσεις για το 2012 είναι ακόμη δυσοίωνες. Ο απολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά η μείωση θα είναι της τάξεως των 100.000 μονάδων αίματος. Η φθίνουσα πορεία των αιμοδοτών στη χώρα μας σε συνδυασμό με την μείωση της ποσότητας που μας δίνει η Ελβετία θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα