Η εμπορική αλληλεξάρτηση ΗΠΑ- Ρωσίας και ΕΕ- Ρωσίας (ΦΩΤΟ)

Οι νομοθέτες των ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία για την επέμβαση στην Κριμαία. Ωστόσο, το εμπόριο, οι επενδύσεις και η Σύνοδος των G8 σχετίζονται άμεσα με την ρωσική, την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ-Ρωσία

Οι εμπορικές συναλλαγές είναι υψηλότερες μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ , αλλά οι ΗΠΑ

παραμένουν η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ευρώπης.

Το καθαρό εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ ανήλθε σε 38,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 , σύμφωνα με τα αμερικανικά στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου . Οι ΗΠΑ εξήγαγαν 11.260.000.000 δολάρια στη Ρωσία , και εισήγαγαν 26.960.000.000 δολάρια σε εμπορεύματα.

Η Ρωσία εξάγει περισσότερα από 19 δισ. δολάρια σε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες , καθώς και 1 δισ. δολάρια σε προϊόντα λιπάσματος, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου .

«Η Ρωσία θα αποκοπεί από τον κόσμο; Αυτό είναι πολύ απίθανο, δεδομένου ότι η Ρωσία παρέχει στον κόσμο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πρώτες ύλες», είπε ο Αλέξης Ροντζιάνκο, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Ρωσία, μιλώντας στο Reuters .

Εμπορικές συναλλαγές Ρωσία-ΕΕ

Η Ρωσία εξαρτάται από το εμπόριο με την ΕΕ , καθώς τα κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% του συνόλου των ρωσικών εισαγωγών και εξαγωγών . Το 2012 , το εμπόριο μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών ανήλθε € 123 δισεκατομμύρια.

Μία από τις πιο αξιόλογες εξαγωγές της Ρωσίας προς την Ευρώπη είναι το φυσικό αέριο σε εργοστάσια και νοικοκυριά. Η Ευρώπη εισάγει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία , ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της καθώς εισάγει σχεδόν 30 δισεκατ. ευρώ ετησίως. Το 2012, το 75% όλων των ευρωπαϊκών εισαγωγών από τη Ρωσία αφορούσε την ενέργεια .

Πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν στρατηγικές συνεργασίες με τους κρατικούς γίγαντες φυσικού αερίου της Ρωσίας, Rosneft και Gazprom.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat , η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 7% τωνν συνολικών εισαγωγών και 12% των συνολικών εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση 28 μπλοκ, καθιστώντας την σε αυτές τις περιοχές τον τρίτο πιο σημαντικό εμπορικό εταίρος , πριν από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αμερικανικές εταιρείες με μεγάλη παρουσία στη Ρωσία

Αρκετές από τις πιο μεγάλες εταιρίες της Αμερικής – Boeing , Cargill , Ford, General Motors , ExxonMobil- έχουν μια τεράστια παρουσία στη ρωσική αγορά .

Επενδύσεις της Boeing στη Ρωσία είναι βαθιές, όπως ο αεροδιαστημικός μεταφορέας που φέρει σημαντική ποσότητα από χάλυβα, τιτάνιο, και τα εξαρτήματα των αεροσκαφών από τις ρωσικές εταιρείες. Το Boeing λαμβάνει περίπου 35% του τιτανίου του από το κρατικό Rostec . Το 2013 , οι παραδόσεις της Boeing με ρωσικές αεροπορικές εταιρείες αποτιμήθηκαν στα 2,1 δισ. δολάρια, και η εταιρεία σχεδιάζει να δαπανήσει 27.000 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία , σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για να καθοριστεί η επίδραση, αν υπάρχει , που μπορεί να έχει στην τρέχουσα επιχειρηματικότητα και τις συνεργασίες στην περιοχή μας», είπε ο Doug Alder , ένας εκπρόσωπος με έδρα το Σικάγο, μιλώντας στο Bloomberg μέσω email .

Οι Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν υψηλή έκθεση σε ρωσικές αγορές ,και για αυτό παρακολουθούν στενά τις οικονομικές ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Η Ford έχει πουλήσει πάνω από 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα στη Ρωσία , και το 2013 , πούλησε 105.000 αυτοκίνητα . Η GM , η οποία έχει μερίδιο αγοράς 9 τοις εκατό , πωλείται 258.000 . Και οι δύο εταιρείες έχουν μετατοπίσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής από την Ευρώπη προς τη Ρωσία , η οποία έχει οριστεί να γίνει η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης μέχρι το 2016 .

Ο γερουσιαστής Chris Murphy , πρόεδρος της υποεπιτροπής της Γερουσίας για την Ευρώπη , είπε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε τράπεζες της Ρωσίας . Οι δύο μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Ρωσίας είναι η Sberbank , η τρίτη μεγαλύτερη της Ευρώπης , και η VTB . Και οι δύο τράπεζες έχουν ισχυρή παρουσία στη βιομηχανία στο Λονδίνο ,η κυβέρνηση της οποίας δήλωσε ότι δεν κινείται προς τις κυρώσεις. Ένα έγγραφο που διέρρευσε από την Downing Street δείχνουν ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ακολουθήσει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ή τους εμπορικούς περιορισμούς που επέβαλε η Αμερική ηγεσία , αλλά κινούνται περισσότερο σε περιορισμούς στη χορήγηση θεωρήσεων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε Ρώσους πολιτικούς .

The post Η εμπορική αλληλεξάρτηση ΗΠΑ- Ρωσίας και ΕΕ- Ρωσίας (ΦΩΤΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα