Η Άλωση της Πόλης και το μήνυμα για το μέλλον

«Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν».

Επίκαιρη όσο ποτέ είναι η απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, προς τον Μωάμεθ Β΄, μια απάντηση που έρχεται να προστεθεί στα αμέτρητα «όχι» του Ελληνισμού, κάθε φορά που απειλούνταν από εχθρικές εισβολές. Απόφαση που απαιτούσε σθένος και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής.

Αυτήν τη ματωμένη ιστορία, δεν μπορούμε να την

ξεχάσουμε!

Αναπόφευκτα, όμως, γίνεται παραλληλισμός με όσους σήμερα παραδίδουν γη και ύδωρ στο όνομα της υποτέλειάς τους, με αυτούς που ανοίγουν την κερκόπορτα της άλωσης του Ελληνισμού, για να παραδώσουν αυτά, που δεν τους ανήκουν, περιμένοντας την επιβράβευση από τα διεθνή αφεντικά τους. Πάντα είχαμε εφιάλτες και ραγιάδες –υποτελείς σε ξένες δυνάμεις- και πάντα προσπαθούσαν να στιγματίσουν την ιστορία της πατρίδας μας.

Πεντέμισι αιώνες μετά την Άλωση της Πόλης, η Ελλάδα απειλείται από παρόμοιους κινδύνους. Η ανεπαρκής παιδεία και η συνεπακόλουθη ελλιπής αφύπνιση του Νεοέλληνα, ελλοχεύουν τον κίνδυνο της πνευματικής υποδούλωσης, που έπεται της οικονομικής υποταγής και της γενικότερης κοινωνικής κρίσης, την οποία βιώνει η χώρα στις μέρες μας.

Η ιστορική εμπειρία αποδεικνύει ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Αυτό έγινε και τότε και μέσα σε λίγες τραγικές στιγμές κατέρρευσε μια ολόκληρη αυτοκρατορία, μια ολόκληρη εποχή. Η άλλοτε μεγάλη και τρανή αυτοκρατορία βρίσκεται τώρα στο έλεος της λεηλασίας των βαρβάρων.

540 χρόνια μετά την Άλωση, η αφύπνιση όλων είναι αδήριτη ανάγκη, για να μην ξαναπέσει το κάστρο από μέσα. Οι εθνομηδενιστές και τα όσα στρεβλά διατυπώνουν εξ’ ονόματος του δήθεν προοδευτισμού, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν και κάνουν τα πάντα για το προσωπικό τους συμφέρον και το ατομικό τους όφελος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ιστορία μας δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά είναι ζωντανή και πρέπει να την προστατεύσουμε από τις επιθέσεις που δέχεται με την παράδοσή μας και με το έργο μας. ως μνήμη μέλλοντος.

Εμείς, ως ένας κρίκος της αλυσίδας της ιστορίας μας, οφείλουμε απέναντι στους προγόνους και τους απογόνους μας, να ακολουθήσουμε μια εθνική στρατηγική υψίστης σημασίας για την πατρίδα, για να προσφέρουμε το μέλλον στο λαό μας. Διαφορετικά μετά την άλωση, θα μείνουν μόνο ερείπια σε μια κατεστραμμένη χώρα.

Η Ελλάδα πρέπει να αγωνιστεί σε πολλές μάχες και σε πολλά μέτωπα. Κι αν δεν υπάρχει σήμερα ένας Παλαιολόγος να υπερασπιστεί με τη ζωή του τα τείχη της πόλης, υπάρχει πάντα μέσα στον καθένα μας μια ισχυρή δύναμη, η δύναμη της ελληνικής ψυχής, η οποία διατηρεί την εθνική ταυτότητα και το αδούλωτο πνεύμα των Ελλήνων.

Η δύναμη αυτή μπολιάζεται από την Ορθόδοξη πίστη και παράδοση, από τον Πολιτισμό, την Ελληνική παιδεία και τα γράμματα και τέλος, από τη συνείδηση της συνέχειας και της διαχρονικότητας του Ελληνισμού.

Αυτές τις αξίες οφείλουμε να θωρακίσουμε, για να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα και για να είμαστε ισχυροί έναντι των προκλήσεων και των απειλών, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Σταυρούλα Ξουλίδου

Βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης

Keywords
Τυχαία Θέματα