Η αλήθεια από την πλευρά της Άγκελα Μέρκελ

Η Ελλάδα διεκδικεί μεγαλύτερη βοήθεια από τους ισχυρούς Ευρωπαίους εταίρους της γιατί κατάφερε επιτέλους να φέρει σε ισορροπία τα δημόσια οικονομικά. Η Γερμανία είναι η χώρα που από καιρό -με 10ετή σκληρή λιτότητα τις εποχές της ευημερίας- έχει ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά της . Όλα τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι μέχρι σήμερα η Γερμανία έχει αποκομίσει σημαντικά –ορισμένοι τα αποκαλούν προκλητικά υψηλά – οφέλη από την κρίση…

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

που σήμερα συμπληρώνει 8 συναπτά έτη στην κορυφαία κυβερνητική θέση, γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα της είναι και θα παραμένει εξαρτημένη από τις οικονομίες των συνεταίρων της. Το 69% όλων των εξαγωγών της Γερμανίας κατευθύνεται σε ευρωπαϊκές χώρες. Το 57% των γερμανικών εξαγωγών καταλήγει στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Το 2012, η Γερμανία είχε εμπορικό έλλειμμα 27 δισ. ευρώ με τη Ρωσία, τη Λιβύη και τη Νορβηγία, κυρίως για εισαγωγές ενέργειας.

Επίσης παρουσίαζε εμπορικά ελλείμματα με την Ιαπωνία (€4,7 δισ.) και την Κίνα (€11,7 δισ.). Αντιθέτως, είχε εμπορικό πλεόνασμα 54,6 δισ. ευρώ με την ευρωζώνη (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ιρλανδία).

Αν δεν ανακάμψουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης) οι γερμανικές οικονομικές προοπτικές δεν είναι καλές. Οι ακριβές τιμές ενέργειας και οι αυξανόμενες πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές θα επηρεάσουν αρνητικά τις εξαγωγές της Γερμανίας.

Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου –μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα- θα υποχρεωθούν να στηριχθούν από τον μηχανισμό διασώσεων European Stability Mechanism (ESM) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να χρηματοδοτηθούν άμεσα ή έμμεσα μέσω φθηνών δανείων προς τις τράπεζες ώστε να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για τα δάνεια της κεντρικής τράπεζας.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες επιπλέον θα χρησιμοποιήσουν το σύστημα πληρωμών Target 2 για να τακτοποιήσουν τις κινήσεις κεφαλαίων μεταξύ χωρών της ευρωζώνης, ώστε να χρηματοδοτήσουν περιφερειακά κράτη που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές χρήματος και να καλύψουν τα εμπορικά ελλείμματα και την έξοδο κεφαλαίων.

Ο Ευρωπαίκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ESM στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε 4 χώρες: Γερμανία (27,1%), Γαλλία (20,4%), Ιταλία (17,9%) και Ισπανία (11,9%). Αν η Ισπανία ή η Ιταλία χρειαστούν βοήθεια, το βάρος που θα κληθούν να πληρώσουν η Γαλλίας και η Γερμανία, θα διογκωθεί.
Οι γερμανικές εγγυήσεις για την υποστήριξη του ταμείου διασώσεων είναι 211 δισ. δολ. Ο ESM υπάρχει μόνον χάριν στα λεφτά της Γερμανίας. Αν ο ESM δανείσει το σύνολο των 500 δισ. ευρώ που διαθέτει και ο παραλήπτης πτωχεύσει, η γερμανική υποχρέωση θα φτάσει στα 280 δισ. ευρώ.

Υπάρχει επίσης και το έμμεσο άνοιγμα από τις απαιτήσεις της ΕΚΤ και του Target 2.

Το μέγεθος αυτών των ανοιγμάτων είναι μεγάλο σε σχέση με το γερμανικό ΑΕΠ που είναι 2,5 τρισ. ευρώ και την περιουσία των γερμανικών νοικοικυριών που υπολογίζεται στα 4,7 τρισ. ευρώ.

Η Γερμανία έχει επίσης σημαντικά χρέη και η ίδια (πάνω από 80% του ΑΕΠ).

Η δημογραφική τάση στη χώρα, με τον γηράσκοντα πληθυσμό και την επιδείνωση στους συντελεστές «εξάρτησης», πολλαπλασιάζει το πρόβλημά της.

Αν συνυπολογιστούν οι μη καλυμμένες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις, το επίπεδο του γερμανικού χρέους ξεπερνά το 190% του ΑΕΠ.

Ο εφιάλτης κάθε Γερμανού υπεύθυνου πολιτικού είναι μήπως οι αυξημένες υποχρεώσεις για τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων απορροφήσουν τις γερμανικές αποταμιεύσεις, καταστρέφοντας την οικονομία.

Στη χειρότερη περίπτωση, αν πτωχεύσει κάποια αδύναμη χώρα ή εξέλθει από το ευρώ, θα προκληθούν μεγάλες ζημίες στη Γερμανία.

Οι καλύτερες εκτιμήσεις κινούνται στην κλίμακα των 750 δισ. ευρώ – 1.500 δισ. ευρώ….

The post Η αλήθεια από την πλευρά της Άγκελα Μέρκελ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα