Γιατί προσφεύγουν στο ΣΤΕ 602 δικαστές

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητούν δικαστικές ενώσεις και 602 δικαστές με αίτημά τους να κριθούν αντισυνταγματικές οι αναδρομικές μειώσεις που έγιναν από 1ης Αυγούστου 2012 στις αποδοχές και τις συντάξεις τους.

Συγκεκριμένα, ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Μνημόνιο ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) κατά το σκέλος εκείνο που μειώνει αναδρομικά τις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και ρυθμίζει τμηματικά τον τρόπο επιστροφής των

«αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών» στο Δημόσιο.

Ως προς το Μνημονίο ΙΙΙ ζητούν να ακυρωθεί η υποπαράγραφος Γ 1, που αφορά στις μισθολογικές διατάξεις των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, Εισαγγελέων Ελλάδος, Διοικητικών Δικαστών, Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Επίσης, προσέφυγαν ατομικά όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ι. Γράβαρης, Όλγα Παπαδοπούλου, Φραντζέσκα Γιαννακού, Β. Γκρέστους και Ν. Νικολάκης), 595 δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμών ομαδικά, αλλά και δύο που προσέφυγαν ανεξάρτητα.

Στο ΣτΕ προσέφυγε και η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές τέσσερις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και δύο εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τις οποίες μεταξύ άλλων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δημόσιοι υπάλληλοι.

Σχετικά άρθρα

Στο ΣτΕ η πρώτη αγωγή κατά του Μνημονίου IIIΑπειλές ΣτΕ για τα νέα μέτρα
Keywords
Τυχαία Θέματα