Γιατί πέρασε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από βραχονησίδα

Δίπλα από την βραχονησίδα Ζουράφα – ο πυρσός της οποίας επαναλειτουργεί σε νέα τσιμεντένια βάση – πέρασε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Μιχάλης Κωσταράκος, επιβαίνων σε πολεμικό πλοίο. Ο κ Κωσταράκος θα πάει από την βραχονησίδα και τον φάρο της Ζουράφας ή Λαδόξερας, επιστρέφοντας από την Σαμοθράκη, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού.

Η Ζουράφα είναι η ανατολικότερη νησίδα των Θρακικών Σποράδων,περίπου 6 μίλια ανατολικά από το ΒΑ

άκρο της Σαμοθράκης.

Επίσης, νέο τεχνικό έργο εκτέλεσε το Πολεμικό Ναυτικό με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου καθώς ο προηγούμενος φάρος είχε πέσει προ μηνών λόγω πολύ κακών καιρικών συνθηκών. Στην περιοχή αναβλύζει κατά καιρούς λίγο πετρέλαιο και έτσι πήρε από τους ψαράδες το όνομα Λαδόξερα.

Η θέση της ελληνικής νησίδας επεκτείνει σημαντικά τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχίας της χώρας δηλαδή τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα της στον κρίσιμο χώρο του Β.Α. Αιγαίου , προς τα Ανατολικά. Η βραχονησίδα, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά κοντά στην οριογραμμή με την Τουρκία, αποτελεί πολλές φορές σημείο τουρκικών προκλήσεων καθώς τουρκικά αλιευτικά κάνουν κινήσεις εντός της ελληνικής πλευράς ή παρενοχλούν ελληνικά ψαράδικα.

Πηγή : http://www.onalert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα