Γιαννόπουλος στο «Π»: «Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ, ήμουν με τη «Ρόζα», αλλά… χώρισα»

Του Θοδωρή Δαφέρμου

Σκληρή ήταν η αντιπαράθεση που προκάλεσε το άκουσμα της έκδοσης του βιβλίου του Δημήτρη Κουφοντίνα «Γεννήθηκα 17Ν» από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έντονη ήταν και η αντίδραση της οικογένειας του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη. Ο γιος του, Κώστας Μπακογιάννης, με μια λιτή ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τη συγκεκριμένη απόφαση του εκδοτικού οίκου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Προς τον οίκο Λιβάνη: Ματωμένο βιβλίο, ματωμένα χρήματα. Να τα χαίρεστε». Ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «με πίστη στην αρχή της διερεύνησης κρίσιμων φάσεων της ιστορικής και πολιτικής εξέλιξης και με μοναδικό κριτήριο να χυθεί άπλετο φως, προχωρήσαμε στην έκδοση του βιβλίου».

Η οικογένεια Μπακογιάννη, όμως, δεν έμεινε εκεί και η κα Ντόρα Μπακογιάννη, με μια δήλωσή της την επόμενη μέρα, υποστήριξε ότι «αυτό δεν καταπίνεται με τίποτα. Υπάρχουν περιθωριακοί εκδοτικοί οίκοι, οι οποίοι εκδίδουν τέτοια βιβλία, αλλά το βιβλίο ενός δολοφόνου, από τον εκδοτικό οίκο που είναι στην καρδιά του πολιτικού συστήματος δεκαετίες τώρα; Οχι, αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ με τίποτε και δεν δέχομαι ούτε τις εξηγήσεις που δίνουν για την έκδοση του βιβλίου ενός ανθρώπου που έχει σκοτώσει τόσους και έχει καταδικαστεί τόσες φορές ισόβια».

Η μια πτυχή της αντιπαράθεσης είναι αυτή, ωστόσο, η άλλη που αφορά το πολιτικό κομμάτι της υπόθεσης αυτής, έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Νίκο Γιαννόπουλο, ο οποίος έγραψε τον πρόλογο του βιβλίου του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ποιος είναι, όμως, ο Νίκος Γιαννόπουλος; Ο κ. Γιαννόπουλος είναι μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, από το οποίο προήλθε η «Ομάδα Ρόζα», η οποία υπήρξε από το 2007 ως συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Αννας Ασημακοπούλου, η οποία με ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι «είναι ντροπή για τη δημοκρατία το γεγονός ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προλογίζει το βιβλίο του τρομοκράτη, κατά συρροή δολοφόνου, Δημήτρη Κουφοντίνα, «ξεπλένοντας» τον ίδιο και τις πράξεις του» και ζήτησε την απομάκρυνση του Νίκου Γιαννόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Γιαννόπουλος, μιλώντας αποκλειστικά στο «Π», υποστηρίζει μετ’ επιτάσεως πως «ούτε είναι, ούτε υπήρξε ποτέ μέλος του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ για την παρουσία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει τα εξής: «Εγώ στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πήγα να χαιρετίσω το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Δεν είμαι και δεν ήμουν ποτέ μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Και το ΚΚΕ αν μας καλούσε, θα πήγαινα».

Από την άλλη, για την απόφασή του να προλογίσει το βιβλίο του κ. Δημήτρη Κουφοντίνα και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του αυτή, σχολίασε: «Ναι, το περίμενα ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Δεν περίμενα με ακρίβεια αυτές τις αντιδράσεις και ότι η ΝΔ θα βγάλει ένα «κάρο» ανακοινώσεις και ότι θα γινόταν ό,τι έγινε. Για μένα, είχα ενημερώσει φυσικά και το Δίκτυο, ήταν πολιτική επιλογή. Θεωρώ ότι καλώς έκανε ο Κουφοντίνας και έβγαλε αυτό το βιβλίο. Επρεπε να πει τη γνώμη του, έπρεπε να πει την ιστορία τη δική του, του κινήματος και της 17Ν από τη δική του ματιά. Και εγώ με τις σχέσεις αλληλεγγύης που έχω αναπτύξει με τον Δημήτρη Κουφουντίνα δέχτηκα με χαρά να κάνω τον πρόλογο. Εγώ δεν είμαι ο Κουφοντίνας, εγώ είμαι ο Γιαννόπουλος, έχω τις δικές μου απόψεις».

Παράλληλα, επέμεινε στην άποψή του ότι οι φυλακισμένοι της 17Ν είναι πολιτικοί κρατούμενοι, εξηγώντας ότι «θεωρούμε ότι οι ένοπλες οργανώσεις είναι τμήμα αυτού που λέμε του ευρύτερου αγωνιστικού κινήματος, δεν θα έλεγα της Αριστεράς γιατί έχουμε και οργανώσεις που βρίσκονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο του ευρύτερου κινήματος. Εμείς, από την υποκειμενική μας ματιά, τους ονομάζουμε «συντρόφους που κάνουν λάθος», αλλά συντρόφους. Θεωρούμε ότι ο ένοπλος αγώνας είναι ένα τμήμα στον αγώνα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Εμείς λέμε ότι είναι πολιτικοί κρατούμενοι οι φυλακισμένοι της 17Ν, γιατί πιστεύουμε ότι όλοι έχουν το δικαίωμα στον αγώνα. Γιατί είτε συμμετείχαν στην οργάνωση είτε κατηγορούνται ότι συμμετείχαν, διώκονται για πολιτικούς λόγους. Αυτοί, εν προκειμένω, πήραν τα όπλα για παλέψουν κατά του καπιταλισμού. Δεν είναι, όπως μας λένε στις τηλεοράσεις διάφοροι, δολοφόνοι, οι οποίοι για να βγάλουν τα αιμοσταγή τους ένστικτα ανακάλυψαν μια οργάνωση. Είναι το ακριβώς αντίστοιχο, είχαν μια πολιτική επιλογή. Θεωρούσαν ότι η ένοπλη δράση υποστηρίζει τον αγώνα για τον σοσιαλισμό Και πήραν τα όπλα. Αρα, δεν είναι στυγνοί δολοφόνοι, ούτε κατά συρροή δολοφόνοι, ούτε τίποτε τέτοιο.

Ηταν αγωνιστές που επέλεξαν έναν τρόπο δράσης που περιελάμβανε και εκτελέσεις». Τέλος, ο κ. Γιαννόπουλος επιβεβαιώνει την άποψη Τατσόπουλου ότι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη που κοιτούν με καλό μάτι την τρομοκρατία. Καθώς όπως αναφέρει πολλά ήταν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν σε δίκες ατόμων που κατηγορούταν για συμμετοχή σε τρομοκρατία αλλά αθωώθηκαν.

Ρεπορτάζ από το «Παρασκήνιο» που κυκλοφορεί

The post Γιαννόπουλος στο «Π»: «Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ, ήμουν με τη «Ρόζα», αλλά… χώρισα» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα