Φύγαμε από την Αθήνα γιατί η δουλειά μας θέλει έμπνευση…

Ένα εργαστήριο με τοιχογραφίες και χειροποίητα κοσμήματα στο Δρυόφυτο.
Έχουμε συνηθίσει, ειδικά από τότε που ξεκίνησε η κρίση, να ακούμε για νέους ανθρώπους που “αναγκάστηκαν” να γυρίσουν πίσω στα πάτρια εδάφη, στα χωριά τους, στις δουλειές των γονιών τους, στην επαρχία και να αρχίσουν πάλι από το μηδέν.
Εμείς βρήκαμε ένα άλλο παράδειγμα, ένα νέο ζευγάρι, τον Γιώργο Παπαδολιάκο και την Πέννυ Χασκή, που γύρισαν από επιλογή για να κάνουν στον τόπο μας αυτό που τόσο αγαπούν, την τέχνη τους…μακριά από την σκληρή και απάνθρωπη καθημερινότητα της πρωτεύουσας.

Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν

στην Αθήνα αλλά ο δρόμος τους, τους οδήγησε σε ένα μικρό εργαστήριο στο Δρυόφυτο, όπου ασχολούνται με τις χειροτεχνίες. Διάλεξαν να έρθουν στην επαρχία γιατί η δουλειά τους θέλει ηρεμία, χρόνο και πάνω απ’ όλα έμπνευση… όπως μας είπαν χαριτολογώντας “είναι τελείως διαφορετικό να ξυπνάς και να βλέπεις αυτό το πανέμορφο τοπίο και άλλο τα απλωμένα ρούχα της γειτόνισσας στον ακάλυπτο”.

Έτσι, η απόφαση ήρθε αμέσως αλλά η υλοποίηση δύο χρόνια αργότερα κι αυτό γιατί και οι δύο είχαν δουλειές στην Αθήνα, άσχετες με το τωρινό τους επάγγελμα και έπρεπε να παραιτηθούν, πράγμα που έκανε απαραίτητο ένα υπόβαθρο.
Πριν τέσσερις μήνες λοιπόν εγκαταστάθηκαν στο Δρυόφυτο και έφτιαξαν το δικό τους εργαστήριο με πολύ μεράκι και όρεξη.

Τοιχογραφίες-Φιγούρες
Ο Γιώργος ασχολείται με την λαϊκή τέχνη από πολύ μικρή ηλικία. Δημιουργεί πίνακες με διάφορους χαρακτήρες της ελληνικής επανάστασης, δερμάτινες φιγούρες θεάτρου σκιών, που είναι κατ’ εξοχήν παραδοσιακό λαϊκό αντικείμενο τέχνης και τα τελευταία δύο περίπου χρόνια κατασκευάζει αναπαραστάσεις αρχαίων τοιχογραφιών που βρέθηκαν στην Ελλάδα.

Τρόπος κατασκευής φιγούρας
Στις φιγούρες η πρώτη ύλη είναι το δέρμα, ένα πολύ ακριβό και δύσκολο υλικό τόσο στο να βρεθεί όσο και να επεξεργαστεί. Πρέπει να το τεντώσεις, να το βρέξεις, να το ξηράνεις, και να το φέρεις σε κατάσταση που να είναι γυαλιστερό. Στην συνέχεια ζωγραφίζεις πάνω σε αυτό, κόβεις, συναρμολογείς και δημιουργείται η φιγούρα.

Τεχνική τοιχογραφίας (“Φρέσκο”)
Αρχικά φτιάχνεις το κονίαμα, δηλαδή τη λάσπη.Την αφήνεις να στεγνώσει δύο με τρεις μέρες και έχεις στην ουσία έναν «τοίχο» όπου μπορείς να ζωγραφίσεις. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι ακριλικά, γιατί είναι πολύ δυνατά και αντέχουν τα άσχημα καιρικά φαινόμενα και την υγρασία. Μόλις ζωγραφιστεί το σκίτσο ξεκινάει η τεχνική της παλαίωσης, δηλαδή σπας τον τοίχο “άναρχα” αλλά όσο το δυνατόν καλύτερα για να είναι πιο ρεαλιστικό, ξύνεις με γιαλόχαρτο και το φέρνεις σε μία μορφή που να πείθει ότι βρέθηκε το 1800. Συναρμολογείς, κολλάς μία βάση ξύλου στην πίσω πλευρά για να μπορεί να στήνεται σαν πίνακας και είναι έτοιμο να στολίσει κάθε γωνιά του σπιτιού.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιώργος είναι και μόνος στην Ελλάδα που ασχολείται με την συγκεκριμένη τενχική.

Χειροποίητα κοσμήματα
Η Πέννυ άρχισε να ανακαλύπτει την κλίση της προς τη χειροτεχνία πριν περίπου πέντε χρόνια. Όλα ξεκίνησαν φτιάχνοντας διάφορα κοσμήματα, τσάντες ακόμη και σαγιονάρες για προσωπική της χρήση. Όμως βλέποντας φίλοι και γνωστοί της ζητούσαν να φτιάξει και για εκείνους αφού τους άρεσε ιδιαίτερα η δουλειά που έκανε. Το έναυσμα, λοιπόν, δόθηκε από το γεγονός αυτό και μέσω του ίντερνετ, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook) και διεθνή site με χειροποίητες κατασκευές, εξέλιξε την προώθηση των έργων της.

Χρησιμοποιεί πληθώρα υλικών για την κατασκευή των κοσμημάτων, κάποια από αυτά είναι: πέρλες, διάφορες πέτρες, όπως αμέθυστο και αχάτι, κρύσταλλα, δερμάτινα κορδονάκια, αλυσίδες. Βέβαια τα υλικά και οι κατασκευές προσαρμόζονται στην εποχή, στην μόδα αλλά και στο γούστο του κάθε πελάτη, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν κάτι που έχουν στο μυαλό τους και δώσουν και ιδέες για ακόμη περισσότερες δημιουργίες.

Τιμές
“Η τιμή μιας τοιχογραφίας μπορεί να ξεκινήσει από τα 50 ευρώ και να ανέβει ανάλογα με το μέγεθος και τη διάρκεια της δουλειάς που θα γίνει. Για παράδειγμα αν κάποιος θέλει έναν αρκετά μεγάλο πίνακα για το σαλόνι του μπορεί να φτάσει και τα 200 ευρώ αλλά αν ένας πελάτης ζητήσει δύο τοίχους όπως οι ρίπες του θρόνου του Μίνωα μπορεί να φτάσει και τις πέντε-έξι χιλιάδες, γιατί μιλάμε για ένα σημαντικό μέγεθος έργου και για πάνω από ένα μήνα δουλειάς.” μας λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος

Το θετικό είναι πως η συγκεκριμένη δημιουργία μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα και όλες τις τσέπες…
Οι φιγούρες επίσης κοστολογούνται ανάλογα με το μέγεθος αλλά και για τη χρήση για την οποία τη θες. Αν προορίζεται για επαγγελματική χρήση σε θέατρο σκιών, σίγουρα θα είναι ακριβότερη από εκείνη που θα χρησιμοποιηθεί ως διακοσμητική. Ξεκινούν όμως και αυτές από τα 50 ευρώ.

Ίσως να φαίνεται ακριβή ειδικά σε τέτοιες περιόδους αλλά είναι όλα χειροποίητα έχουν πάνω τους ώρες δουλειάς και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι άριστης ποιότητας.

Τα κοσμήματα έχουν ακόμη πιο προσιτές τιμές ξεκινούν ακόμη και από τα πέντε ευρώ και ανάλογα το κομμάτι ανεβαίνει και η τιμή. Και σε αυτά όμως η γκάμα είναι τεράστια τόσο σε κομμάτια όσο και στο κόστος.

Επαγγελματικά σχέδια στην περιοχή
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει κινήσεις στην περιοχή για την προώθηση των έργων τους λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που εγκαταστάθηκαν στον τόπο μας. Όπως μας είπαν “δεν θα αφήσουμε την περιοχή, έχουμε κάνει κινήσεις απλώς είναι μικρός το χρονικό διάστημα που είμαστε εδώ. Έχουμε στο μυαλό μας να εντοπίσουμε τουριστικές περιοχές όπως είναι η Πάργα, τα Σύβοτα αλλά και τα Επτάνησα που είναι σε κοντινή απόσταση αλλά και πιο ορεινές περιοχές όπως τα Γιάννενα, το Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια.

Οι τουριστικές περιοχές είναι ένα μεγάλο κομμάτι για εμάς καθώς οι τουρίστες εκτιμούν πολύ την Ελληνική Τέχνη και αναζητούν κομμάτια που θα τους θυμίζουν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, οι τοιχογραφίες είναι ότι πιο αντιπροσωπευτικό. “
Τα κοσμήματα σε όλες τις περιοχές έχουν την ίδια ζήτηση καθώς απευθύνονται στη γυναικεία ομορφιά που δεν έχει εποχές.
Ένα σχέδιο που επίσης μελετάμε και έχουμε στο μυαλό μας είναι η δημιουργία ενός δικού μας καταστήματος σε κεντρικό σημείο της Φιλιππιάδας ή στην Άρτα.

Εγώ από αυτή την επίσκεψη μου έχω να τονίσω ότι άνθρωποι με τόση αισιόδοξη και πρόσχαρη αύρα μέσα στη μιζέρια της εποχής, άνθρωποι που δημιουργούν προσπαθούν και ρισκάρουν για να κάνουν αυτό που αγαπούν πέρα από κάθε κρίση σίγουρα θα πετύχουν αυτό που ονειρεύονται…

Μιλάμε για μία πραγματικά υπέροχη δουλειά….

Πηγή: Ντόρα Βλάρα www.foniagroti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα