Φωτιές άναψε η ρύθμιση για τη Διαύγεια – Μητσοτάκης: Δεν καταργείται – Χριστοφιλοπούλου στο «Π»: Στόχος η ενδυνάμωση της, θα κάνουμε βελτιώσεις

«Φωτιές» έχει ανάψει η ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία επαφίεται στην ευχέρεια του εκάστοτε συντάκτη μιας διοικητικής πράξης, το ένα αυτή θα αναρτηθεί στην «Διαύγεια» ή όχι, προκειμένου να αποκτήσει νόμιμη ισχύ.

Η επίμαχη τροποποίηση που τέθηκε στην διαβούλευση έχει ως εξής:

Η παρ. 2 άρθρου 4 Ν. 3861/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Με εξαίρεση τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου, οι λοιπές πράξεις του άρθρου 2 ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στον

παρόντα νόμο, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις».

Η κίνηση αυτή έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά καθώς η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», στο οποίο εμπεριέχεται η επίμαχη τροποποίηση, διαρκεί μόλις 24 ώρες και, ως εκ τούτου, συνιστά παρωδία.

Ήταν τέτοια η αντίδραση που ξεσηκώθηκε στα social media, που ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να διαβεβαιώσει μέσω twitter ότι είναι «παντελώς αναληθείς οι φήμες περί κατάργησης της διαύγειας» προαναγγέλλοντας ότι «θα ακολουθήσει αναλυτικό δελτίο τύπου».

Το «Π» επικοινώνησε με την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κα Εύη Χριστοφιλοπούλου η οποία από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται διαβεβαίωσε: «Πρόθεση μας είναι το ακριβώς αντίθετο: Να ενδυναμώσω θέλω την Δι@γεια όχι να την καταργήσω, πρόκειται για νομοτεχνική βελτίωση». Όπως τόνισε προς το «Π» στόχος της ρύθμισης είναι να έρχεται στα χέρια του πολίτη το ακριβές αντίγραφο και προανήγγειλε: «Θα γίνουν όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις απαιτούνται ώστε να καθησυχαστούν οι φόβοι που εκφράζουν ορισμένοι».

Αναλυτικότερα, η ρύθμιση τροποποιεί και αλλοιώνει τον πυρήνα του Ν.3861/2010, γνωστότερου ως «νόμου Ραγκούση», διότι αντικαθιστά την πλέον θεμελιώδη πρόνοια (παράγραφος 2, άρθρο 4), που ορίζει ότι οι διοικητικές πράξεις «δεν εκτελούνται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο» με άλλη διατύπωση, η οποία προβλέπει ότι οι αποφάσεις του κράτους «ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο …εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις».

Δηλαδή, κάθε συντάκτης μίας διοικητικής απόφασης θα μπορεί να κρίνει από μόνος του, εάν αυτή πρέπει να αναρτηθεί στη «Διαύγεια». Κι εάν το κάνει, τότε η πράξη του θα ισχύει χωρίς να χρειαστεί να το μάθει κανένας μας, διότι ο νόμος θα του παρέχει ελεύθερα το δικαίωμα της αυτεξαίρεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο αναμένεται έντονη αντίδραση από τον εμπνευστή του νόμου για την «Δι@ύγεια» Γιάννη Ραγκούση.

Το συγκεκριμένα θέμα έχει πρoκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και στο twitter. Το hashtag #diavgeia έχει γίνει thread τις τελευταίες ώρες. Ιδού μερικά από τα χαρακτηριστικά tweets:

Δείτε εδώ την ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (άρθρο 20 παρ. 4) όπως αναρτήθηκε στo οpengov.gr

The post Φωτιές άναψε η ρύθμιση για τη Διαύγεια – Μητσοτάκης: Δεν καταργείται – Χριστοφιλοπούλου στο «Π»: Στόχος η ενδυνάμωση της, θα κάνουμε βελτιώσεις appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα