Φορολογικές «καταιγίδες» εν μέσω καλοκαιριού

Έτοιμα να πάρουν το δρόμο για τις κατοικίες των ελλήνων φορολογούμενων βρίσκονται τα «ραβασάκια» του υπουργείου Οικονομικών με τους δαπανηρούς φόρους που καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε το προσεχές διάστημα.

Τα πισώπλατα χτυπήματα θα αφορούν περίπου 7 στους 10 πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ΥΠΟΙΚ, επικαλούμενοι την ακρίβεια, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας καθώς επίσης και τους τσεκουρωμένους μισθούς.

Σε όσους τυχερούς θα αποσταλεί το εκκαθαριστικό σημείωμα τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να γνωρίζουν
ότι ο πρόσθετος φόρος που

θα προκύψει σε αυτούς μπορεί να πληρωθεί σε τρεις δόσεις.

Όπως διαβάζουμε στο Βήμα της Κυριακής ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι τρίτεκνες οικογένειες, οι οποίες μόλις αντικρίσουν το ραβασάκι της εφορίας θα διαπιστώσουν ότι πρέπει να πληρώσουν τρεις φορές μεγαλύτερο φόρο, σε σύγκριση με πέρυσι λόγω τις μείωσης του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ από 23.500 που ίσχυε για το 2011.

Τα «χτυπήματα» όμως δεν τελειώνουν εδώ. Το αμέσως επόμενο που θα κληθούμε να πληρώσουμε είναι το ΕΕΤΗΔΕ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) για τα ακίνητα που πέρυσι εξογλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Για το 2012 το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει αν θα περιληφθεί εκ νέου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή τελικά θα το στείλουν οι εφορίες.

Αυτό διότι η ΔΕΗ λόγω του χαρατσιού διαπίστωσε ότι 500.000 πελάτες της όχι μόνο δεν πλήρωσαν το χαράτσι αλλά και την κατανάλωση ρεύματος. Ως εκ τούτου οι ιθύνοντες του υπουργείου γνωρίζουν καλά ότι είναι προτιμότερο να το συμπεριλάβουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα και να παρακάμψουν τη ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ ο νόμος προβλέπει για εφέτος πέντε δόσεις με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Λόγω όμως του ότι έχει καθυστερήσει η αποστολή, δεν αποκλείεται να αλλάξει και ο αριθμός των δόσεων.

Πάντως οι εφορίες έχουν λάβει τα ονόματα των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν αποπλήρωσαν το ΕΕΤΗΔΕ (μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ) και σκέφτονται να ξεκινήσουν να στέλνουν μαζικά σημειώματα με την απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων σε όσους δεν ανταποκριθούν άμεσα στην πληρωμή του αναγραφόμενου ποσού.

Keywords
Τυχαία Θέματα