Φονικός ανεμοστρόβιλος στην Οκλαχόμα-51 νεκροί, ανάμεσά τους 20 παιδιά (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Πενήντα έναν νεκρούς ανάμεσά τους είκοσι παιδιά άφησε πίσω του ο φονικός ανεμοστρόβιλος πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων έπληξε τη Δευτέρα τις Μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, με την Οκλαχόμα να έχει υποστεί τις περισσότερες καταστροφές.

Με βάση όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τουλάχιστον 51 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή της Μουρ, ενώ παραπάνω από 233 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και μια μητέρα με το νεογέννητο μωρό της που είχαν βρει καταφύγιο σε έναν καταψύκτη.

Την

ίδια ώρα τουλάχιστον δύο δημοτικά σχολεία -το «Briarwood» και το «Plaza Towers»- και εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς στην ίδια περιοχή. Δεκάδες παιδιά και προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου «Plaza Towers» πιστεύεται πως είναι νεκροί. Από τον μέχρι τώρα απολογισμό των θυμάτων σύμφωνα με το CNN ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Από τους 233 τραυματίες, επίσης, οι 70 αφορούν σε μαθητές.

«Ψάχνουμε κάτω από κάθε κομμάτι από τα συντρίμμια για τoυς αγνοούμενους. Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες για τους γονείς που αναρωτιούνται για την κατάσταση των παιδιών τους που βρίσκονταν στα σχολεία που επλήγησαν σήμερα», είπε η κυβερνήτης της Οκλαχόμα, Μέρι Φόλιν, στα πρώτα της λόγια προς τους πολίτες.

«Ξέρω ότι υπάρχουν οικογένειες που αναρωτιέστε πού είναι τα αγαπημένα σας πρόσωπα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κυρία Φόλιν, προσέφερε ομοσπονδιακή στήριξη για τις κοινότητες που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα ακόμη εξέφρασε την ανησυχία του για τους πληγέντες και προσέφερε όλους τους διαθέσιμους ομοσπονδιακούς πόρους. Προέτρεψε δε την Φόλιν να είναι σε στενή επαφή μαζί του την ώρα που οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται.

Να σημειώσουμε πως ο ισχυρός ανεμοστρόβιλος κατατάσσεται στο επίπεδο EF4, ενώ οι άνεμοι που αναπτύχθηκαν έφτασαν τα 200 μίλια την ώρα. Σε βίντεο που μεταδόθηκαν φαίνονται σπίτια και επιχειρήσεις να αποκολλώνται από τα θεμέλιά τους και αυτοκίνητα να πετάγονται στον αέρα σαν παιχνίδια.

Εν τω μεταξύ, χθες, από ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν στο Σουόνι της Οκλαχόμας καταστράφηκε ολοσχερώς ένα πάρκο με τροχόσπιτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνδρες που ζούσαν εκεί και να τραυματιστούν περισσότεροι από 20 άνθρωποι.

Την περασμένη Πέμπτη, 10 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν το Τέξας προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.

Δείτε το βίντεο από το ρεπορτάζ του Mega

Δείτε φωτογραφίες

Δείτε βίντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα