Έτοιμα τα διατάγματα-στις 8.15 η ανακοίνωση;

Του Γιάννη Nτάσκα

Τα προεδρικά διατάγματα ετοιμάζουν πυρετωδώς στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και έχουν εντολή να τηρήσουν απόλυτη μυστικότητα. Τα διατάγματα –κατά τις εντολές- πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι αύριο στη μία το μεσημέρι, οπότε εκτιμάται ότι θα γίνει ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας η ορκωμοσία των νέων και παλαιών Υπουργών.

Τα Διατάγματα αφορούν κυρίως το σπάσιμο Υπουργείων αλλά και την κατανομή αρμοδιοτήτων αφού οι αρμοδιότητες είναι το σπουδαιότερο αγκάθι και αυτό είναι αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά

και του νέου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μάλιστα οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζητούν και έχουν συμφωνήσει τις αρμοδιότητες του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, οποίος θα έχει αρμοδιότητες και θα ενημερώνεται-κατευθύνει και σημαντικούς τομείς, όπως των Εξωτερικών, της Άμυνας, της Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου έχει επέλθει συμφωνία και για το Υπουργείο Εξωτερικών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Υπουργείο θα παραμείνει ο κ. Αβραμόπουλος χωρίς να προαχθεί σε δεύτερο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, όπως αρχικά είχε συζητηθεί.

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν αναλυτικά τις ισορροπίες και μεταξύ των Κομμάτων τους, όσο και μεταξύ δεξιάς και κεντρώας πτέρυγας με τοποθέτηση Υπουργών και υφυπουργών προερχομένων από τις δυο πτέρυγες.

Συγκροτήματα επιχειρηματιών και ΜΜΕ πιέζουν αφόρητα τους δυο ηγέτες για ανάθεση υπουργείων σε συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά και για απομάκρυνση άλλων υπουργών.

Τεράστια συγκροτήματα επιχειρηματιών και ΜΜΕ ,όπως το ΜΕΓΚΑ δεν ξεχνούν τον «ανυπάκουο» χαρακτήρα του Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα και πιέζουν με κάθε τρόπο για την απομάκρυνσή του ώστε σε συνδυασμό με την πίεσή τους να τοποθετηθεί αρμόδιος για την ΕΡΤ ο Παντελής Καψής (θέμα Βενιζέλου καθαρά) να ελέγχουν ολόκληρο τον τομέα.

Μάχη και για το υπουργείο Δικαιοσύνης ,όπου επίσης έχουν τεθεί έντονα επιθυμίες ισχυρών.

Πιθανότατα το νέο Υπουργικό Συμβούλιο να ανακοινωθεί στις οκτώ και τέταρτο το βράδυ και μέχρι τότε τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Από το περιβάλλον των δυο αρχηγών κάποιοι κάνουν λόγο για « εκπλήξεις που θα δείχνουν ότι ο κ. Σαμαράς γνωρίζει καλύτερα να πράττει από το να μιλάει…»

Keywords
Τυχαία Θέματα