Ερντογάν: «Ορόσημο» η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών. «Η Τουρκία δεν είναι πλέον μια χώρα από την οποία οι άνθρωποι δραπετεύουν, αλλά στην οποία επιστρέφουν», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χαρακτήρισε την συμφωνία «ορόσημο» στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Επανεισδοχή παράνομων μεταναστών στην Τουρκία

Βάσει της συμφωνίας επανεισδοχής, η Τουρκία θα δέχεται πίσω τους μετανάστες που θα απελαύνονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για αντάλλαγμα θα απολαύσει χαλάρωση του καθεστώτος χορήγησης

ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες.

Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον μια χώρα από την οποία οι άνθρωποι «δραπετεύουν, αλλά στην οποία επιστρέφουν» και πρόσθεσε: «Οι απαιτήσεις για τις θεωρήσεις εισόδου θα έπρεπε να είχαν αφαιρεθεί από καιρό. Το γεγονός ότι δεν είχε γίνει αυτό, έβλαψε μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση». Για «ιστορική συμφωνία» έκανε λόγο από την πλευρά του ο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ακόμη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, υπέγραψαν συμφωνία με την οποία αρχίζουν διαβουλεύσεις για την κατάργηση της υποχρέωσης για βίζα που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στους τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε μονογράψει τη συμφωνία αυτή το 2012, αλλά είχε αναστείλει την επίσημη υπογραφή της θέτοντας ουσιαστικά ως προϋπόθεση την ελεύθερη διακίνηση των τούρκων πολιτών στην ΕΕ.

The post Ερντογάν: «Ορόσημο» η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα