Ερχεται η δόση αλλά….σε δόσεις

Τη δόση “μαμούθ” περιμένει η κυβέρνηση μετά απο απόφαση που θα ληφθεί την Τρίτη στο πολυαναμενόμενο Eurogroup. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες απο αρμόδιο αξιωματούχο του υποργείου Οικονομικών η δόση θα εκταμιευθεί τμηματικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, το πρώτο τμήμα προβλέπεται να εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο, αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί και η συναίνεση των Κοινοβουλίων, όπου απαιτείται κάτι τέτοιο, διευκρινίζει η εν λόγω πηγή.

Ετσι, εφόσον η απόφαση αφορά τα 44,7 δισ. ευρώ που αποτελούν την τριπλή
δόση (Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου), θα εγκριθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια και στη συνέχεια (έπειτα και από νέα – ίσως – απόφαση του Eurogroup) θα εκταμιευθεί το πρώτο τμήμα της, που θα αφορά πιθανότατα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.Το μεγάλο,όμως, πρόβλημα για την απόφαση του Eurogroup παραμένει η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για την παράταση του Μνημονίου ώς το 2016, καθώς και η εξασφάλιση τηςβιωσιμότητας του χρέους, που εξακολουθούσε μέχρι και χθες να αποτελεί αντικείμενο διαφωνιών μεταξύ των βασικών δανειστών μας, δηλαδή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ευρωζώνης.

Πληροφορίες,μάλιστα, ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται το ΔΝΤ να φτάσει τα πράγματα στα άκρα, αφού έχει διατυπώσει την απειλή ακόμη και να διακόψει τη χρηματοδότηση. Πρόκειται για μικρή πιθανότητα, αλλά όχι ανύπαρκτη, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις της Τρίτης αναμένεται να κινηθούν στη γραμμή της προσωρινής λύσης. Ετσι, σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό αναμένεται να αποφασιστούν τρόποι για την κάλυψή του μόνο για τη διετία 2013-2014, οπότε φτάνει στα 15 δισ. ευρώ, έναντι 32,6 δισ. ευρώ την τετραετία ώς το 2016.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι τε- λευταίοι υπολογισμοί ανεβάζουν το προβλεπόμενο ύψος του το 2020 στο 144% του ΑΕΠ, αντί του επιθυμητού από το ΔΝΤ 120% του ΑΕΠ. Επομένως την Τρίτη θα αναζητηθεί, ενδεχομένως, απόφαση η οποία θα μειώνει το ποσοστό αυτό, αλλά και θα παρατείνει πιθανότατα ώς το 2022 τον χρόνο εκπλήρωσης του στόχου της βιωσιμότητας. Αμεσο κούρεμα δεν αναμένεται.

Μηχανισμοί παρακολούθησης δαπανών

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Νέων, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ετοίμασε η κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup της Τρίτης στήνει σε κάθε φορέα, υπουργείο, Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΔΕΚΟ μηχανισμούς στενής παρακολούθησης των δαπανών τους και αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση υπερβάσεων, που περιλαμβάνουν ακόμη και τοποθέτηση επόπτη.

Έτσι, κάθε φορά που θα διαπιστώνεται υπέρβαση θα επιβάλλονται αυτόματα περικοπές στις πιστώσεις, εκτός από αυτές που αφορούν μισθούς και συντάξεις.

Το νέο καθεστώς στενής παρακολούθησης τίθεται σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου χρόνου και είναι η βασική εκκρεμότητα που απομένει να ρυθμιστεί από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση σπεύδει να την κλείσει, ώστε ν

Keywords
Τυχαία Θέματα