Επιδείνωση στον κλάδο εμπορίας και επεξεργασίας μετάλλων το 2011…

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη οδήγησαν στην υποχώρηση της ζήτησης και στην πτώση των τιμών στα βασικά μέταλλα σαν αποτέλεσμα τη κάμψη της κατασκευαστικής και οικοδομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Hellastat, σημειώνεται, πως η υποχώρηση της αγοράς το 2011 ήταν συγκρατημένη, καθώς η άνοδος των διεθνών τιμών των βασικών μετάλλων περιόρισε τις απώλειες σε όρους εσόδων.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του

πρωτογενούς αλουμινίου αυξήθηκε το 2011 κατά 5% στα 1.719 ευρώ / τόνο, ενώ η μέση τιμή του χαλκού αυξήθηκε κατά 11,4% σε 6.327 ευρώ / τόνο. Ωστόσο, το 2012 οι παραπάνω θετικές συνθήκες για τον κλάδο αντιστράφηκαν.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους πρώτους 9 μήνες του 2012, η παραγωγή μειώθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση, με την τάση υποχώρησης να χαρακτηρίζει τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων.

Ο κλάδος επιβαρύνεται επίσης από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής λόγω της ανόδου του ενεργειακού κόστους, ενώ η υψηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής δεν επιτρέπει την αξιοποίηση στο μέγιστο των εγκαταστάσεων.

Από χρηματοοικονομική ανάλυση που έγινε σε 263 επιχειρήσεις του κλάδου προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του δείγματος υποχώρησε το 2011 σε 1,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 2,3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα