Επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σχεδιάζει ο Ολάντ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα όσον αφορά μια κοινή επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που θα υποστηρίξει την γαλλική επέμβαση στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Η Γαλλία έχει ήδη στείλει 600 στρατιώτες

«Δεν ζητώ στρατεύματα που θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις (. . .). Αυτό που χρειαζόμαστε είναι παρουσία για συγκεκριμένες αποστολές, όπως η προστασία του αεροδρομίου, συνδρομή στον τομέα της ασφάλειας,

ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε ο Ολάντ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν και ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, θα προτείνει μια σειρά επιλογών για μια κοινή ευρωπαϊκή αποστολή, για την οποία θα ληφθεί απόφαση τον Ιανουάριο. Η παρουσία των Ευρωπαίων είναι πιο σημαντική για την πολιτική υποστήριξη της αποστολής και όχι για την οικονομική, επισήμανε ο Ολάντ.
Η Γαλλία έχει στείλει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία περίπου 600 στρατιώτες για να σταματήσει τις σφαγές μεταξύ μουσουλμανικών και χριστιανικών πολιτοφυλακών.
Ακόμη, έως 100 εκατ. δολάρια προσφέρουν οι ΗΠΑ για ειρηνευτική δύναμη. Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν έως και 100 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 73 εκ. ευρώ) για να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για την φρικτή βία που ασκούν ένοπλες ομάδες εναντίον αθώων πολιτών» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δήλωσε η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι πόροι αυτοί προορίζονται για την υποστήριξη της αποστολής της Διεθνούς Δύναμης Υποστήριξης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (MISCA) με μη θανατηφόρο εξοπλισμό, εκπαίδευση, αλλά και επιμελητειακή υποστήριξη, επισήμανε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: fosphotos.com/Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

The post Επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σχεδιάζει ο Ολάντ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα