Έντονες επικρίσεις για τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας μετά την σύλληψη και την απέλαση μαθήτριας Ρομά

Αντιδράσεις προκάλεσε η σύλληψη και η απέλαση μιας μαθήτριας Ρομά στην Γαλλία με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Μανουέλ Βαλς

Την αποκάλυψη αυτή έκανε μια ένωση που αγωνίζεται κατά των απελάσεων παιδιών που πηγαίνουν σχολείο, το Δίκτυο Παιδείας Χωρίς Σύνορα ( RESF) καθώς η νεαρή μαθήτρια που κατάγεται από το Κόσοβο συνελήφθη στις 9 Οκτωβρίου

την ώρα του σχολάσματος.

Το RESF αναφέρει ότι η μαθήτρια μαζί με τους γονείς της και τα πέντε αδέλφια της έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν το γαλλικό έδαφος.

Σύμφωνα με την μαρτυρία μιας εκπαιδευτικού ο δήμαρχος της περιοχής στην οποία βρίσκεται το σχολείο τηλεφώνησε στην μαθήτρια και ζήτησε από τους καθηγητές να σταματήσουν το σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν μετά το σχόλασμα.

“Του είπα ότι δεν μπορεί να μου ζητάει ένα τέτοιο πράγμα επειδή το βρίσκω εντελώς απάνθρωπο” υποστηρίζει η ίδια

Το σχολικό αναγκάστηκε να σταματήσει και οι αστυνομικοί συνέλαβαν την 15χρονη.

Οι καθηγητές της νεαρής κοπέλας δήλωσαν “βαθύτατα συγκλονισμένοι από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να σταλούν παιδιά που κατάγονται από την μειονότητα των Ρομά σε χώρες τις οποίες ούτε καν γνωρίζουν και δεν μιλούν την γλώσσα τους”.

Ο Μανουέλ Βαλς αμύνθηκε στις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε λέγοντας πως εφαρμόζει “με αυστηρότητα τις αποφάσεις απομάκρυνσης, επιβλέποντας σχολαστικά την τήρηση του σεβασμού των δικαιωμάτων των ξένων που αποτελούν το αντικείμενο ενός μέτρου απομάκρυνσης”.

Ο Γάλλος Υπουργός έπειτα από το άγριο “κράξιμο” που δέχτηκε ξεκίνησε μια “διοικητική έρευνα” για τις “συνθήκες” απέλασης της μαθήτριας.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Κλοντ Μπαρτολόν, τόνισε σε ένα μήνυμά του στο Twittter ότι η αριστερά “δεν θα πρέπει να συμβιβάζεται όσον αφορά τις αξίες της, με κίνδυνο να χάσει την ψυχή της”.

Ο πρώτος από τους Υπουργούς που αντέδρασε στην πολιτική αυτή ήταν Βενσάν Πεγιόν υπουργός Παιδείας λέγοντας “η κατάσταση αυτή να μην επαναληφθεί”.

“Να διαφυλάξουμε τις αρχές μας όσον αφορά τα δικαιώματα και τις αρχές μας όσον αφορά τον ανθρωπισμό στο μέλλον”, επέμεινε ο υπουργός ενώ ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ ζήτησε από την πλευρά του την επιστροφή της μαθήτριας στην τάξη της.

The post Έντονες επικρίσεις για τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας μετά την σύλληψη και την απέλαση μαθήτριας Ρομά appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα